eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Az elhízás önmagában nem árt a szívnek?

Nem igaz az az általános feltevés, hogy a túlsúly önmagában árt a szívnek - állítják egy svéd egyetem kutatói. 50 ezer elhízott emberen végzett kutatásuk ugyanis azt mutatja: az elhízás csak akkor válik rizikófaktorrá, ha olyan más problémákkal párosul, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a túlságosan magas vérzsír szint és a dohányzás. A szívinfarktuson már átesett túlsúlyos embereknek pedig akár veszélyes is lehet a fogyás - állítják.

A Lund Egyetemen végzett, 50 ezer emberre kiterjesztett kutatás eredménye azt mutatta: annál a 16 százaléknál, akinél nem volt jelen egyetlen más rizikófaktor - magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás - sem, azoknál a szív- és érrendszeri problémák esélye sem volt magasabb, mint a nem elhízott embereknél.

"Nem szabad az elhízott embereket egy homogén csoportként kezelni. Van akinél a túlsúly kockázatot jelent, de ez nem igaz mindenkire. A szívproblémák megelőzésénél így elsősorban a legveszélyeztetettebb emberekre kell koncentrálni, és nem megpróbálni mindenkit lefogyasztani" - véli Susanna Calling, aki disszertációjához végezte a kutatást.

A Lund Egyetem egy másik disszertációjában még meglepőbb következtetésre jutott Linn Kennedy. 12 ezer emberen végzett kutatása ugyanis azt mutatta, hogy a fogyás egyenesen rontotta a szívinfarktuson átesett betegek túlélési esélyét. A hízás azonban nem jelentett rosszabb túlélési esélyt még azoknál sem, akik amúgy is túlsúlyosak voltak.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×