eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

A legősibb foglalkozás: már 9 ezer éve is voltak fogorvosok?

Õseink már 9 ezer évvel ezelőtt is "jártak fogorvoshoz" - erről tanúskodik egy pakisztáni régészeti lelet. Egy új kőkorszakbeli falu ásatásain ugyanis 9 olyan ember maradványait találták meg, akiknek időszámításunk előtt 7000 körül "fúrták ki" zápfogát.

"A pakisztáni leleteket mindenképpen a legkorábbi fogorvosi beavatkozásnak lehet tekinteni. Ráadásul nem is egy-egy esetről van szó, hanem egy 1500 éven keresztül követett gyakorlatról, ami hagyományossá vált a kőkori településen" - mondja David Frayer, a Kansasi Egyetem antropológus professzora, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője.

Eddig egy dániai ásatáson talált 5 ezer éves maradványok voltak a legrégebbi "fogorvosi leletek". A pakisztáni felfedezés azonban mintegy 4 ezer évvel korábbra teszi az első ismert fogorvosi beavatkozás idejét.

Hogyan is működött a kőkorszaki fogfúrás?

Mind a 9 korai páciens felnőtt volt, és valószínűleg egy íj segítségével, nagy sebességgel forgatott kovakő darabbal fúrták ki fogukat. Mivel a kifúrt fogak mélyen vannak a szájban, a régészek kizárják, hogy esztétikai beavatkozásról lett volna szó. Úgy vélik: a fájdalom enyhítése, és a fogszuvasodás eltüntetése lehetett a cél.

Bár tömést nem találtak a fogakban, a kutatók mégis azt valószínűsítik, hogy a lyukakat valamivel betömhették, mivel egyes lyukakat elég mélyre vájtak a fogban, elérve az érzékenyebb részeket is.

Címlapról ajánljuk
Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Lángokban állt a moszkvai olajfinomító ukrán drónok miatt, új célpontokat találtak az oroszok Ukrajnában – Háborús híreink vasárnap

Legalább 158 ukrán drónt leszedett az orosz légvédelem szombatról vasárnapra virradó éjjel, és állítólag ezek lehulló darabjai okozták Moszkva dél-keleti részén az olajfinomítóban a tüzet, amelyet vasárnap reggel az orosz hatóságok a komplexitása miatt a legmagasabb riasztási fokozatba soroltak. Ukrán drónok a Közép-Oroszország ellátása szempontjából kulcsfontosságú konakovói és a kashirai áramtermelő egységeket is támadták drónokkal. Közben az ukrán légvédelem is rengeteg feladatot kapott az éjjel, többek között a szumi régióban, és a jelek szerint az orosz támadások új célpontokat találtak: az ukrán gabonát, illetve a mezőgazdasági termékek logisztikai bázisait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videójában ismét azt szorgalmazta, hogy a nyugati hatalmak oldják fel a területi korlátozást, és így mélyen Oroszországon belül támadhassák az orosz rakéták indító állásait. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×