eur:
390.89
usd:
359.97
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta
Szilágyi Áron a kanadai Fares Arfa elleni asszójában a legjobb 16 közé jutásért a férfi kard egyéni versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 27-én. A címvédő Szilágyi Áron kikapott az első fordulóban.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.

Legutóbb a 2008-as pekingi olimpián szerepeltek olyan rosszul a magyar férfi kardozók egyéniben, mint most Párizsban: akkor egyedül Szilágyi Áron jutott a 16 közé, Decsi Tamás és Nemcsik Zsolt egy körrel korábban búcsúzott. Szilágyi aztán a következő három olimpiát megnyerte, sporttörténeti sikert elérve. Szombaton viszont már az első fordulóban, hatalmas meglepetésre 15-8-ra kikapott a kanadai Fares Arfától. Szatmári András is a 32 között szenvedett vereséget, Gémesi Csanád pedig az első fordulóban legyőzte a favoritnak tartott amerikai vb-győztest, Eli Derswitzet, de aztán vitatott döntések után a tunéziai Faresz Ferzsani egy tussal jobbnak bizonyult. Ezek után a szerdai csapatversenyre kellene összeszednie magát a csalódott magyaroknak – hogy mi történt egyéniben és miként lehet innen felállni, arról Navarrete Józsefet, a kardcsapat edzőjét, egyben Gémesi Csanád mesterét kérdeztük Párizsban.

„Jó felkészülés után vagyunk, tavaly ez a csapat világbajnok volt, idén megnyertük az Eb-t, fantasztikus formában jöttünk ide. Ez viszont az olimpia: egy napon dől el minden, négyévente van, teljesen más a stressz, de ehhez hozzá vannak szokva a versenyzőink. Áron is emberből van, mindenkinek lehet rossz napja. Profi vívó, rutinos, biztos vagyok abban, hogy össze tudja szedni magát. Csanád fel tudta hozni az asszót, az utolsó két tust ő adta, ezt szakemberként és nemzetközi bíróként mondom - sajnos a bíró másként döntött, hiába mi adjuk a találatot, ezzel nem tudunk mit kezdeni. Talán a bíró tudása megkérdőjelezhető, bár az egyik legjobbnak tartják” – mondta a bolgár Vaszil Milencsevről.

Azt nem lehet kérni, hogy ez a bíró – aki szombatin Szatmári András csörtéjénél is közreműködött, ami után francia ellenfele szerint a magyarnak kellett volna nyerni – ne legyen a magyarok pástja mellett a csapatversenyben. Navarrete szerint nem is lenne érdemes, mert az olimpia után vb-k, vk-k is vannak, odakerülhet újra a magyarok asszóira, nem érdemes belenyúlni a rendszerbe.

1996 ezüstérmese, egyéni negyedik helyezettje kiemelte: a csapatversenyre a fiúkat össze kell szedni,

és újra meg tudják mutatni, hogy a magyar kard a világ élmezőnyében van.

„Nincs más háromszoros olimpiai bajnok Áronon kívül, Csanád kiváló csapatember, Andris nagy erősségünk, és ott van a fiatal Rabb Krisztián, aki éhes az éremre. Úgy jöttek ide, hogy érem nélkül nem akarnak hazamenni. Talán ez a kudarc segít ebben, kicsit megpofozták magukat, és bizonyítani kell, hogy továbbra is mi vagyunk a legjobbak” – fejtette ki az 58 éves edző.

Azt mondta, hogy a csalódás után hagyni kell a vívókat, hogy mindenki a saját fejében rendezze le a történteket. „Ebbe nem tudunk belenyúlni, hagyni kell, hogy megnyugodjanak, aztán a csapat dönti el, hogy mit szeretne” – mondta a programról, hozzátéve, hogy vasárnapra kis párizsi városnézést terveztek.

„Három hetes felkészülésen vagyunk túl, mindenre felkészültünk, ismerjük ezt a mezőnyt.

Hétfőtől újra munkába állunk, és megdolgozunk azért, amiért jöttünk”

– hangsúlyozta az edző.

Navarrete egy hónappal az olimpia előtt került a válogatotthoz, Sárközi Gergellyel nevezték ki őket, miután Decsi András, aki egyben Szilágyi Áron mestere is, lemondott a vezetőedzői posztról. Decsi azt nehezményezte, hogy nem az általa javasolt összeállítást szavazta meg a szövetség vezetése: ő ugyanis testvére, Decsi Tamás indulását javasolta, ám helyette Rabb Krisztiánt nevezték. Rabb a bázeli Eb-re került be a csapatba, az akkor még sérült Szatmári helyett – és fontos szerepe volt az akkori aranyéremben. Navarrete azt mondta most, hogy a csapategységgel nincsen gond, és ezt megerősítette Boczkó Gábor szövetségi kapitány is.

„Olyan egységesek, hogy ilyenkor egymást tudják motiválni. Maguk fogják ezt rendbe hozni. Nekünk ilyenkor csak az a dolgunk, hogy lekísérjük őket, és amikor a páston vannak, segítsük őket” – fejtette ki Navarrete.

A csapatversenyben az olaszok ellen kezdenek a magyarok.

Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×