eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Moszkva, 2018. július 11.Gareth Southgate angol szövetségi kapitány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében játszott Horvátország - Anglia mérkőzésen a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 11-én. (MTI/EPA/Felipe Trueba)
Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Angol recept: bátorság, türelem, nyomás

Gareth Southgate szerint a negyeddöntős szerepléssel nagy lehetőség adódott, és megvan az esély arra, hogy még tovább írják a történelmet.

Gareth Southgate, a labdarúgó Európa-bajnokságon negyeddöntős angol válogatott szövetségi kapitánya szerint fizikailag és mentálisan is nagy árat fizettek a nyolcaddöntőben, amikor Londonban 2-0-ra legyőzték Németországot.

A szakember elmondta: az öltözőbe érve már a következő találkozójukról, a szombati negyeddöntőről beszélgettek. Az csak később derült ki, hogy ellenfelük Ukrajna lesz, amely hosszabbításban búcsúztatta Svédországot Glasgow-ban.

"Hatalmas munkát végeztünk, de fizikailag és mentálisan is nagy árat fizettünk érte. Mindenekelőtt ezeket kell pótolnunk" - mondta, majd utalt arra a történelmi tettre, hogy az angol válogatott világeseményen az 1966-os világbajnoki döntő óta, kieséses szakaszban először tudta legyőzni a németeket. Hozzátette: csapata előtt a negyeddöntős szerepléssel nagy lehetőség adódott, és megvan az esély arra, hogy még tovább írják a történelmet.

A találkozóról kifejtette, úgy készültek, hogy türelmesnek kell lenniük, mert Toni Kroos vezérletével kezdetben a németek diktálják majd az iramot, és irányítják a mérkőzést.

"A párharcokban szerettünk volna nyomást gyakorolni az ellenfélre, és a szélsőhátvédeink kiválóan végezték el a feladatukat, amivel kellő alaphangot adtak. Aztán meglett az egyensúly, labdával is egyre bátrabbak voltunk, és a megfelelő pillanatokban vezettünk gyors ellenakciókat" - mondta.

A mérkőzés legjobbjává választott Harry Maguire azt emelte ki, hogy a labda nélkül és labdával is bátornak kellett lenniük, az ellenfélnek pedig nem adtak arra lehetőséget, hogy könnyen birtokolja a labdát, és rengeteg párharcot kezdeményeztek. Hozzátette: kiváló játékosokkal rendelkeznek, de igazi erejük a csapategységben van, ami leginkább Southgate érdeme.

Az Eb-n negyedszer is érintetlen maradt az angolok kapuja - az Eb-k történetében ez második csapatként sikerült nekik a németek 2016-os szereplése után -, Maguire ezzel kapcsolatban elmondta,

ez szép teljesítmény, de a lényeg mégis a győzelem.

Anglia megőrizte veretlenségét 1966 óta hazai pályán világversenyeken - 10 győzelem és 5 döntetlen a mérlege -, és mind a 15 összecsapását a Wembleyben vívta. Ukrajnával viszont Rómában találkozik, továbbjutás esetén pedig visszatérhet Londonba.

Az angolok első találatát Raheem Sterling szerezte, aki már harmadszor volt eredményes a tornán. Anglia mind a 13 mérkőzését megnyerte, amelyeken Sterling betalált, a csatár pedig a Wembleyben veretlen maradt a válogatott tagjaként, 23 győzelem és 3 döntetlen a mérlege.

A németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw ezzel a találkozóval búcsúzott a nemzeti együttes kispadjától, amelyen 198 alkalommal ült. Nála többször csak Óscar Tabárez irányított válogatottat, a szakember 219 alkalommal volt Uruguay szakvezetője. Löw a jövőjét firtató kérdésre elmondta, elérkezett az idő, hogy máshol találjon motivációt, de még nincsenek konkrét tervei.

"Tizenöt évnyi ilyen nehéz és felelősséggel járó munka után szünetet kell tartani" - mondta. A válogatottról közölte, néhány futballista a következő Eb-n lesz pályafutása csúcsán, így "érettebb, tapasztaltabb és kíméletlenebb" csapatra számít.

Toni Kroos, a németek középpályása szerint az első angol gólig kiegyensúlyozott volt a mérkőzés, de az mindent megváltoztatott.

"Angliának szinte helyzete sem volt a 75. percig.

Addig stabil volt a teljesítményünk, de az első gól mindent megváltoztatott. Ezen a mérkőzésen a hatékonyság döntött" - közölte.

A német kapus, Manuel Neuer szerint óriási esélyük volt búcsúztatni egy erős riválist, de nem sikerült gólt szerezniük, és végül hatalmas csalódást okoztak.

"Támadóink nem tudtak mit kezdeni a hosszú indításokkal, és a keresztpasszaink sem igazán működtek. Így viszont nem tudtunk olyan nyomást gyakorolni az angolokra, amit elterveztünk" - fejtette ki.

Az Anglia–Ukrajna negyeddöntőre szombaton 21 órakor kerül sor Rómában.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×