eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Thibaut Courtois madridi kapus ünnepli csapata győzelmét a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében játszott Liverpool FC - Real Madrid mérkőzés végén a saint-denis-i Stade de France stadionban 2022. május 28-án. A spanyol csapat 1-0-ra győzött.
Nyitókép: Thibaut Courtois madridi kapus ünnepli csapata győzelmét a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében játszott Liverpool FC - Real Madrid mérkőzés végén. MTI/EPA/Friedemann Vogel

Kérdőjelek az El Clásico előtt

Ismét olyan El Clásicót játszik egymással a Real Madrid és a Barcelona, amely előtt a két csapat áll a La Liga, a spanyol bajnokság első két helyén, ráadásul azonos pontszámmal. Néhány tónus a vasránap 16.15-kor kezdődő mérkőzés előtt.

Az elmúlt időszakban – különösen Carlo Ancelotti újbóli érkezése óta – a Real Madrid sikeresebb a címeket tekintve nagy riválisánál. 2022 tavaszán a „fehérek” megnyerték a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is, egyebek mellett ezért is csapatkapitányuk, Karim Benzema a hétfői Aranylabda-szavazás első számú esélyese.

Ugyanakkor amióta Xavi (Xavi Hernandez) átvette a Barça irányítását, a katalánok nem veszítettek a Madrid ellen a rendes játékidőben. Függetlenül attól, hogy előtte a katalánok öt mérkőzésen nyeretlenek maradtak a legnagyobb rivális ellen. Xavi érkezte óta játszott egy spanyol szuperkupa-mérkőzést a két csapat Szaúd-Arábiában, 2-2-re álltak 90 perc után, aztán Federico Valverde szerezte a győztes gólt a 98. percben.

Utána jött március 20-án a bajnoki mérkőzés a Bernabéuban, a Madrid már nagyon magabiztosan vezetett a tabellán, a katalánok viszont 4-0-ra megnyerték a presztízscsatát. Ez Pierre-Emerick Aubameyang nagy meccse volt (két gól, egy gólpassz), ő azonban azóta már a Chelsea játékosa.

A nyáron az Egyesült Államokban, Las Vegasban is találkozott a két csapat, egy hírverő mérkőzésen. Raphinha góljával nyert a Barça a Karim Benzemát nélkülöző madridiak ellen.

A mostani találkozó előtt mind a két csapat 22 pontos, hétszer győzött, egyszer döntetlent játszott. Körülbelül azonos számú gólt értek el (Madrid 19, Barcelona 20), ugyanakkor a katalánok védelme eddig elképesztő, mindössze egyetlen kapott góllal áll. Csak a vicc kedvéért: ha ez a mostani kapott gólátlag kitartana a bajnoki idény végéig, a Barcelona öt kapott góllal fejezné be a La Liga idényét.

Többel fogja, ez nagy biztonsággal kijelenthető, mert azt is látni kell, hogy szinte két Barcelona létezik. Csak kicsit túlzás: az egyik az erősebb ellenfelek elleni, a másik a könnyebbek mérkőző. Másképpen és pontosabban: nagy a különbség a Barcelona ligateljesítménye és a BL-ben mutatott teljesítménye között. Gólkülönbségekben kifejezve: a La Ligában 20-1, a Bajnokok Ligájában, ahol a Viktoria Plzen mellett a Bayern München és kétszer az Internazionale is ellenfél volt: 8-7. Az egyikben nyolc, a másikban négy meccset játszott a csapat.

Így aztán nem csodálható, hogy az elmúlt napokban – miután főleg a katalán sportlapok keseregnek azon, hogy meg kell barátkozni a gondolattal, hogy a Barcelona tavasszal az Európa-ligában játszik majd, s ez a nehéz anyagi helyzetben pénzügyi katasztrófával ér fel – a nemzetközi sajtó azt találgatja, mire megy a Barcelona a Real Madrid kiváló csatárjai ellen.

A Madrid nem játszott jól a hét közepén Varsóban, de a győzelemért vérét adó Antonio Rüdiger gólja megmentette a vereségtől a Sahtar ellen, s ezzel tovább is jutott. Carlo Ancelotti ugyanakkor nem gondtalan, mert a védelem összeállítása nem lesz egyszerű. Ugyan a hírek szerint csak az utolsó pillanatban dől el, hogy Thibaut Courtois védhet-e, de a valószínűbb változat a „nem”. Ebben az esetben az ukrán Lunyin szerepel majd, aki Clásico-újonc lesz.

Rüdiger csontja nem tört a gól előtti ütközésnél, de 15 öltéssel varrták össze az arcát, ha játszik, azt csak maszkban teheti, ami nem könnyű (de számára nem is újdonság). Mindenesetre valószínűbb, hogy ő sem játszhat. A várhat kezdő tizenegy: Lunyin – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Tchouameni, Kroos, Modric – Valverde, Vinicius – Benzema. Ancelotti ezt a tizenegyet tartja a legjobbnak, persze a Courtois-Lunyin cserével a kapuban.

A Barcelonában a Ter Stegen – Koundé, Pique, Éric Garcia, Marcos Alonso – Busquets, Gavi, Pedri – Raphinha, Lewandowski, Dembélé kezdő tizenegy várható, ami azt jelenti, hogy Araujo, Christensen, Jordi Alba és Sergio Roberto is hiányzik majd a védelemből. Kezd ellenben Gerard Piqué, akit az elmúlt hónapokban sokat kritizáltak, de talán egyszer sem olyan hevesen, mint a szerdai, az Internazionale elleni hibái után.

Barcelona, 2021. november 8.
Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án.
MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia
Xavi Hernández, az FC Barcelona spanyol labdarúgóklub új vezetőedzője a bemutatásán a barcelonai Camp Nou Stadionban 2021. november 8-án. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×