eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Burian Gergely (b) és a szerb Strahinja Rasovic a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport második fordulójában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen Splitben 2022. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Bravúros győzelemmel szinte biztosan negyeddöntős a férfi vízilabda-válogatott

Némileg váratlan, ám mindenképpen örömteli az eredmény.

A magyar férfi vízilabda-válogatott váratlanul simán, 16-7-re legyőzte az olimpiai bajnok szerb csapatot a Splitben zajló 35. vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának szerdai csoportrangadóján, így szinte biztosan negyeddöntős.

Varga Zsolt szövetségi kapitány címvédő, de a két hónappal ezelőtt balul sikerült hazai világbajnokság után alaposan megfiatalított együttese végig rendkívül koncentráltan játszott, már a nagyszünetig öt góllal elhúzott, tetemes előnyét pedig még növelte is a végső dudaszóig.

A magyarok pénteken 9 órától Izrael ellen zárják a csoportkört, majd várható első helyüknek köszönhetően vasárnap nem kell vízbe ugraniuk a nyolc közé kerülésért, így jövő kedden a negyeddöntőben lesznek érdekeltek legközelebb.

A férfi tornán szereplő 16 csapatot négy csoportba osztották, melyekből az elsők rögtön a negyeddöntőbe jutnak, míg a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak egymással a negyeddöntőbe kerülésért.

A júliusban kinevezett Varga Zsolt szövetségi kapitány egy változtatást hajtott végre a Szlovénia felett aratott nyitófordulós győzelmet követően: Ágh György mellett ezúttal Vadovics Viktor maradt ki a 13 fős meccskeretből, helyére Konarik Ákos került.

A mindig nagy presztízsű rangadó gólgyártását pedig éppen a Szolnokról a Vasasba visszaigazolt játékos kezdte meg egy távoli bombával. A magyarok nem sokáig örülhettek a vezetésnek, mert a szerbek azonnal egyenlítettek, amikor a meccs első fórja éppen lejárt. Bár az első percekben több sikertelen bejátszási kísérlet volt, a magyar csapat nem adta fel a próbálkozást, ez pedig kifizetődött, mert Molnár gyönyörű csavargólt dobott centerpozícióból, amire ötméteresből válaszolt a rivális. A vezetést harmadszor is a magyarok szerezték meg Burián megúszásának köszönhetően, az egyenlítés viszont elmaradt, mert a szintén alaposan megfiatalított szerb együttes - mindössze hárman maradtak Tokió olimpiai bajnokai közül - kétszer is a kapufát találta el.

A második negyedben a szerbek sorozatos hibáit nagyszerűen használta ki Manhercz. Előbb a második emberelőnyt váltotta gólra, méghozzá klasszis megoldással, ahogy a bal oldalon jobb kézzel visszahúzta a rövid sarokra a labdát, aztán az ellenfél labdaeladását büntette meg. Eközben remekül működött a védekezés, jók voltak a blokkok, ha pedig átjutott egy lövés a kezek erdején, akkor rendre a kapufán csattant a labda. A nagyszünetig öt góllal elhúzott a magyar válogatott, mert Nagy emberelőnyből, Manhercz pedig büntetőből volt még eredményes.

A fordulást követően is folytatódott a váratlanul egyoldalú küzdelem, a Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes Zalánki újabb labdaszerzését Konarik használta ki, majd a csapatkapitány Jansik emberelőnyben iratkozott fel a góllövők közé. A szerbek 14 perc után törték meg a gólcsendjüket Drasovic révén, majd rögtön a következő emberelőnyüket is kihasználták, de még mielőtt lendületbe jöttek volna, az immár triplázó Konarik emberelőnyös gólja és Vogel két egészen parádés védése lehűtötte őket, ráadásul a negyedet Angyal gólja zárta.

Az utolsó nyolc perc újabb szépségdíjas, emberelőnyös góllal indult: Zalánki remek passzát a vízből derékig kiemelkedő Angyal könnyedén húzta közelről a kapuba. A szerbek egyszerűen nem találták a magyar emberelőnyök ellenszerét, így sorra kapták a gólokat, igaz, a negyedik felvonásban ők is elkezdtek hatékonyan támadni előnyben, de ez csak arra volt elég, hogy elkerüljék az igazán kínos, tízgólos különbséget.

Korábban:

Izrael-Szlovénia 9-5 (4-2, 0-0, 2-2, 3-1)

Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Szerbia 3 (25-19), 3. Izrael 3 (12-23), 4. Szlovénia 0

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×