eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Bíró Attila, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, az A csoport első fordulójában, a Magyarország - Görögország mérkőzésen Splitben 2022. augusztus 27-én. A görögök 9-8-ra győztek.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Vízilabda Eb - Súlyos vereség Hollandiától

Súlyos vereséget szenvedett a magyar válogatott második mérkőzésén Hollandia ellen a 35. vízilabda Európa-bajnokságon, vasárnap Splitben.

A világbajnoki ezüstérmes magyar női vízilabda-válogatott második csoportmérkőzésén vasárnap 13-4-re kikapott a vb-harmadik holland csapattól a spliti Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott a második félidőben egyetlen gólt szerzett.

Bíró Attila szövetségi kapitány világbajnoki ezüstérmes együttese nem volt méltó ellenfele a vb-bronzérmes riválisnak, amely az első perctől jobban játszva fokozatosan elhúzott, és ilyen arányban is megérdemelten diadalmaskodott.

A magyarok mindkét rangadójukat elvesztették a csoportban, így nagy valószínűséggel a harmadik helyen jutnak majd tovább a hatosból, ami azt jelenti, hogy már a negyeddöntőben erős rivális vár rájuk, az olaszok, vagy a címvédő spanyolok.

Hétfőn 14 órától már a címvédő férfiválogatott is bemutatkozik a kontinensviadalon, elsőként a jóval szerényebb játékerőt képviselő Szlovénia ellen, míg a nők legközelebb kedden 11.30-kor ugranak medencébe a német csapat ellen.

Vízilabda Európa-bajnokság, nők, 2. forduló:

A csoport:

Hollandia-Magyarország 13-4 (3-1, 3-2, 4-0, 3-1)

magyar gólszerzők: Gurisatti, Vályi, Mahieu, Garda 1-1

Bíró Attila a görögöktől elszenvedett nyitónapi vereséget követően Dömsödi Dalmát és Farkas Tamarát is nevezte a 13 fős meccskeretbe Horváth Brigitta és Parkes Rebecca helyett, így már mind a 15 játékosának lehetőséget adott az Eb-n. A rangadón a hollandoknak volt törlesztenivalója azok után, hogy két hónappal ezelőtt a Margitszigeten a magyarok 13-12-re nyertek a világbajnoki elődöntőben, két éve pedig 10-8-ra az Eb bronzmeccsén a Duna Arénában.

A magyar csapat ugyanúgy hibákkal tarkítva támadott, mint a görögök ellen: Gurisatti távoli lövését könnyedén hárította a holland kapus, később a centerezés sem jött össze, az első emberelőnyt pedig egy rossz passz miatt még lövéssel sem sikerült zárni, míg a másodiknál Faragó lövése a keresztlécen csattant. Eközben a rivális első előnyét gólra váltotta, majd egy megúszásból 2-0-ra elhúzott. Hogy nem lett nagyobb a különbség az első nyolc perc végére, annak elsősorban az volt az oka, hogy védekezésben remekül blokkoltak a magyar játékosok. Az első magyar gólra 7:25 percet kellett várni, viszont a szombaton is remeklő Gurisatti egészen pazarul villant: háttal a kapunak teljesen váratlanul húzta kapura a labdát. Az azonnali válasz nem maradt el a túloldalon.

A második negyedre sem javult a magyarok gyatra lövési hatékonysága, a hollandok pedig harmadik és negyedik fórjukból is eredményesek voltak, így elhúztak 5-1-re. A harmadik emberelőnyös szituációból már a magyar csapat is betalált Vályi révén, de büntetőből ismét azonnal érkezett a válasz. A sok rossz lövés érezhetően elvette a magyar játékosok önbizalmát, szinte senki nem akart vállalkozni, amikor pedig már muszáj volt, akkor rendre rossz megoldás született. Emberhátrányban ötödjére Magyari végre védeni tudott, az ellentámadásból pedig Mahieu zúdította a hálóba a labdát. A nagyszünet előtt - Bíró időkérése ellenére - újabb két fórt puskázott el a több klasszisát nélkülöző magyar gárda, amely így nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez.

A térfélcsere sem segített az egyre bizonytalanabb magyarokon, sem előnyben, sem egyenlő létszámban nem találtak utat a holland kapuba.

Ráadásul eközben hátul is egyre kisebb hatékonyság és egyre több fegyelmezetlenség jellemezte a gárdát, amit többek között két értékesített holland büntető is jelzett, így az utolsó játékrész 10-3-as hátrányból indult.

Az utolsó felvonás előtt Chris Rea örökzöld slágere, a Road to hell (Út a pokolba) szólt, ami jól jelképezte a magyarok vesszőfutását. Támadásban semmi sem jött össze, védekezésben pedig újabb ötméteresből növelték amúgy is tetemes előnyüket a hollandok, majd Joustra parádés emelése már közel tízre hizlalta a különbséget... A magyarok 15 perces gólcsendjét végül a csapatkapitány Garda zárta le egy emberelőnyös lövéssel, a válasz viszont - szokás szerint - azonnal érkezett az ellenakcióból. A meccs a magyarok rossz játéka miatt méltatlan volt két vb-érmes gárda rangadójához, de a tízgólos különbséget sikerült elkerülni.

Horvátország-Németország 15-8 (5-2, 4-1, 3-4, 3-1)

Görögország-Románia 24-3 (8-1, 4-0, 8-0, 4-2)

A csoport állása: 1. Hollandia 6 pont (35-10), 2. Görögország 6 (33-11), 3. Németország 3 (23-25), 4. Horvátország 3 (21-30), 5. Magyarország 0 (12-22), 6. Románia 0 (13-39)

B csoport:

Franciaország-Szerbia 15-14 (3-4, 5-2, 2-5, 5-3)

Izrael-Szlovákia 18-7 (5-2, 2-1, 7-1, 4-3)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×