eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Nem költözik a Stanley Kupa

Megvédte bajnoki címét a Tampa Bay Lightning, miután az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley Kupa-döntőjének ötödik mérkőzésén 1-0-ra legyőzte vendégét, a Montreal Canadienst, és így 4-1-es összesítéssel megnyerte a párharcot.

A Tampa már két nappal korábban lezárhatta volna a párharcot Kanadában, azonban a Montreal Canadiens hősies küzdelemben hosszabbításban győzött. A finálék történetében egyszer, még 1942-ben, azaz 79 éve fordult elő, hogy a 3-0-ra vezető együttes nem tudta megnyerni a Stanley Kupát. Akkor a Toronto Maple Leafs innen fordítva diadalmaskodott a Detroit Red Wings ellen. Erre a bravúrra készült most a Canadiens is...

Nagy iramban kezdett a házigazda, ám hiába birtokolta többet a korongot, nem tudott betalálni a remeklő Carey Price-nak még emberelőnyben sem. A kanadaiak csak akkor tudtak kijönni a szorításból, amikor Jan Ruttát kiállították. Azonos létszámban ismét a Tampa irányított, Tyler Johson a felsőlécre bombázott. A túloldalon Vaszilevszkijnek botos kesztyűvel kellett védenie az egyik hátvéden megpattanó korongot.

A második harmadot a Montreal kezdte aktívabban, az orosz kapus gyors egymásutánban védett kétszer lábbal. Később a hazaiaknak sikerült úgy kivédekezniük egy emberhátrányt, hogy a Canadiens nem lőtt kapura.

A 34. percben megszerezte a vezetést a házigazda. David Savard jobbról remekül tálalt Ross Colton elé, aki a kapu előteréből nem hibázott.

A záró játékrészben ugyancsak védekezésre kényszerült a Tampa, Josh Anderson szólóból nem talált be, viszont nekicsúszott a kapuvasnak, így ápolni kellett. A végén kapusa helyett is mezőnyjátékost küldött a jégre a Montreal, de nem járt sikerrel, így a Tampa diadalmaskodott.

Érdekesség, hogy Pat Maroon sorozatban harmadik évben emelhette fel a Stanley Kupát: 2019-ben a St. Louis Blues, tavaly és most a Tampa játékosaként.

Az MVP-nek választott, 22 lövést védő Vaszilevszkijnek ez volt az ötödik kapott gól nélküli mérkőzése az idei playoffban, és sorozatban negyedszer nyert vele a csapat párharcot úgy, hogy az orosz hálóőr nullára hozta a sorozatokat lezáró összecsapásokat.

Így aztán a 24-szeres (rekord)bajnok Montreal Canadiens mindmáig az utolsó kanadai Stanley Kupa-győztes még 1993-ból.

Az NHL történetében a Lightning a kilencedik csapat, amely megvédte címét, ezt megelőzően a Pittsburgh Penguins 2017-ben vitte véghez ezt a bravúrt. A gárda a playoff első körében a Florida Pantherst 4-2-es, a következőben a Carolina Hurricanes 4-1-es összesítéssel ejtette ki, ugyanakkor a New York Islanders ellen úgy sikerült továbbjutnia, hogy az utolsó, hetedik felvonás 1-0-s végeredményt hozott egy emberhátrányos góllal.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 21:58
×
×
×
×