eur:
394.89
usd:
367.97
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Védőmaszkos emberek sétálnak a virágzó cseresznyefák alatt egy tokiói parkban 2021. március 23-án.
Nyitókép: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

Még mindig törölné a tokiói olimpiát a japánok többsége

Valamivel többen vannak a megrendezés mellett, mint ellene, pedig idei mélyponton a járványhelyzet és alacsony az átoltottság Japánban. A továbbhalasztás helyiek és a NOB szerint sem opció.

Nem jött jól a tokiói olimpia szervezőinek a friss felmérés, miszerint a japánok hatvan százaléka azt szeretné, ha lefújnák a három hónapon belül esedékes olimpiai játékokat. Az ország több régiójában, köztük a fővárosban is május végéig kiterjesztették a vészhelyzetet, mivel az egészségügy egyes helyeken az összeomlás szélén áll – írja a theguardian.com cikke alapján a noizz.hu.

Április közepén még 72 százalék volt a halasztás, illetve a törlés mellett, vagyis hiába rossz a járványhelyzet Japánban, illetve Tokióban, valamelyest többen állnak amellett, hogy tovább ne halasszák, ne töröljék végképp az eredetileg tavaly nyára tervezett tokiói nyári játékokat.

Jelen állás szerint viszont július 23-án útjára indulnak a játékok. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szervezői természetesen ragaszkodnak hozzá, hogy a versenyzők, a nézők és a helyiek is a lehető legnagyobb biztonságban érezhessék magukat az egy hónapos megmérettetés során.

Ennek ellenére a május 7 és 9 között begyűjtött kérdőív szerint 59 százalék szeretné elhalasztani a versenyt, míg 39 százalék szeretné megtartani azt. A továbbhalasztást, a NOB-bal együtt a kérdőívet készítők is kizárták a lehetőségek közül.

Azok szerint, akik megtartanák az olimpiát, 23 százalék nézők nélkül szervezné meg,

az már most is eldöntött, hogy külföldiek nem nézhetik a helyszínről az eseményeket.

Japánban szombaton 7000 új fertőzöttet regisztráltak, ez a legmagasabb január óta. Ráadásul a 126 milliós ország két százaléka kapta meg eddig legalább az egyik vakcinaadagot, amelyeket február közepétől kezdtek beadni a lakosságnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×