eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Vékássy Bálint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a MOB 100 nappal a phjongcshangi téli olimpia előtt címmel tartott budapesti sajtótájékoztatóján 2017. október 30-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Oltás: a MOB szerint nyitott a kormány az olimpikonok előre engedésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával tárgyal a Magyar Olimpiai Bizottság a kérdésben, ám érti a dilemmát, hogy a védőoltás nem lehet "könyöklés" tárgya.

A sportolók nem "tolakodhatnak", de már Európa-szerte verseny van az országok között a tokiói olimpiára készülők koronavírus elleni beoltásában - fogalmazott az InfoRádiónak adott interjúban Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

"A NOB világosan kommunikál a témában, azt mondja,

az olimpián való részvételnek nem lehet előfeltétele a beoltottság.

Mindjárt hozzáteszem, azzal együtt, hogy a NOB ezt mondja, nem tudja befolyásolni a japán kormányt vagy a légitársaságokat, amelyek írhatnak elő más feltételeket. Követjük mi is a világ híreit, ezért gondoljuk, hogy a beoltottság jelentős könnyebbség lenne az olimpiai részvétel szempontjából" - fejtette ki Vékássy Bálint.

Megerősítetve a korábbi híreket elmondta azt is, hogy levélben fordult a MOB a kormányhoz abban az ügyben, hogy a tokiói olimpia résztvevőinek jó lenne a mihamarabb oltás, "ha ugyanis valaki most elkapja a betegséget, szinte biztosan kijelenthető, hogy az edzésekből való kimaradás miatt nem tudna a nyári olimpiára csúcsformába kerülni, ami adott esetben több évtized munkájának elvesztését is jelentheti".

"A másik, hogy elkezdődtek az olimpiai kvalifikációs események, örömteli, hogy a női vízilabda-válogatott is kijutott, de

egyre több sportesemény szervezői írják elő az oltottságot,

és ezeket az eseményeket nem a NOB szervezi" - figyelmeztetett.

Vékássy Bálint szerint "százas nagyságrendű létszámról lenne szó", nem tömegekről, de bevallja, "hetekig dilemmáztak" azon, hogy miképpen járnak el jól egy olyan helyzetben, ahol nem a könyöklés és az előrefurakodás ideje van, hanem a példamutatásé. Ennek ellenére "örömteli volt hallani, hogy van egyfajta nyitottság" az Emmi részéről a MOB szándékára.

Az oltás nélküliség kockázatai között megemlítette, hogy

a kvalifikációs versenyek jelenleg úgy zajlanak, hogy ha egy résztvevő csapatban találnak bármikor három, pozitív teszteredményt produkáló személyt, "hazazavarják" az egész csapatot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×