eur:
395.02
usd:
368.22
bux:
71567.76
2024. július 2. kedd Ottó
Az olimpiai ötkarika a Japán Olimpiai Bizottság tokiói székháza előtt 2020. március 24-én. Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB 2020. március 30-án bejelentette, hogy 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a koronavírus egész világra kiterjedő járványa miatt elhalasztott tokiói olimpia. Az ötkarikás játékok elnevezése továbbra is Tokió 2020 lesz.
Nyitókép: Franck Robichon

Olimpikonok oltása – megszólaltak a szervezők is

A japán kormány a koronavírus elleni oltás rendelkezésre állásától és a beoltottságtól függetlenül kitart a tokiói nyári olimpia megrendezése mellett.

"Átfogó intézkedésekkel készülünk a játékok biztonságos lebonyolítására, függetlenül az oltások kötelezővé tételétől" – nyilatkozta Kato Kacunobu kormányszóvivő.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke eddig már többször kizárta azt a lehetőséget, hogy a Tokióba utazó sportolóknak kötelezővé tegyék a fertőzés elleni oltást.

A japán szervezők ezzel együtt felhívták a figyelmet arra, hogy

a versenyzőknek és a Tokióba utazóknak érdemes beoltatniuk magukat.

Az eseményre a világ minden tájáról nagyjából 11 ezer sportoló érkezik, rajtuk kívül sportvezetők, a szakmai stábok tagjai, valamint a média dolgozói vesznek részt az olimpián.

Változatlanul kérdéses ugyanakkor, hogy nézők lehetnek-e majd a versenyeken, a legutóbbi felmérés szerint pedig mostanra a japán lakosság 80 százaléka szerint az olimpiát nem szabadna megtartani. Kedden Szuga Josihide japán miniszterelnök azt mondta, a vakcina jelenti a megoldást a helyzetre, és február végén kezdik meg a lakosság beoltását. A tervek szerint először az egészségügyi dolgozókat oltják be, majd a 65 éves és annál idősebbek következnek, várhatóan március végén. Ezt követően az alapbetegségekkel küzdők, aztán az időseket gondozók kapják meg a vakcinát.

A japán kormány január 7-én vészhelyzetet hirdetett Tokióban és a szélesebb agglomerációban, az intézkedés egyelőre egy hónapig tart.

Szuga a hétfői parlamenti felszólalásában még határozottabb hozzáállást ígért, és kijelentette, hogy az olimpia megrendezése a koronavírus feletti győzelem bizonyítéka lesz. Hozzátette: a fertőzés terjedését megakadályozó intézkedéseket igyekeznek betartatni és eltökélten készülnek a nyári játékok megrendezésére, ami "reménnyel és bátorsággal" töltheti el a világot.

Az olimpia a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpia pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig tart majd Tokióban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Magyarország valójában csak egy hatalmas Budapest? Néhány megye nagy gondban van

Budapest gazdasági súlya mindig is hatalmas volt hazánkban, az ezredforduló óta pedig összességében még növekedett is. Néhány megye azonban gyengén teljesített, és érdemben veszítettek gazdasági súlyukból. A főváros kétszer olyan fejlett, mint az ország átlagos gazdasági teljesítménye, miközben az ország keleti felén 50-60% alatti teljesítményeket is látunk. Jó hír, hogy a megyék túlnyomó többsége felzárkózást mutat az EU-átlaghoz, azonban van olyan térség, ahol stagnálás, illetve visszaesés látszik. Hazánk példáján is látszik, ami az elmúlt egy-két évtizedben egyre jellemzőbb: leginkább a szolgáltatószektor képes dinamizálni egy térséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
2024. július 2. 15:21
×
×
×
×