eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az amerikai Victoria Hardwick a világ leghíresebb és legkeményebb kutyaszánversenyének, az Iditarodnak a rajtjánál az alaszkai Anchorageban 2019. március 2-án. 1973 óta minden márciusban Alaszkában csapnak össze a világ legjobb versenyzői, hogy a vadonon, azaz erdőkön és befagyott folyókon át vezető, mintegy 1800 kilométeres távot teljesítsék.
Nyitókép: Az amerikai Victoria Hardwick a világ leghíresebb és legkeményebb kutyaszánversenyének, az Iditarodnak a rajtjánál az alaszkai Anchorageban 2019. március 2-án. MTI/AP/Michael Dinneen

Még a legendás kutyaszánversenybe is "beleugat" a koronavírus

Máshol és rövidebb távon is rendezik az Iditarod megmérettetést, a hajtókat verseny közben is tesztelik.

A megszokottól eltérő, új helyszínről indul és rövidebb távval rendezik meg idén az Iditarod kutyaszánversenyt márciusban - jelentették be kedden a szervezők.

A világ leghíresebb kutyaszánversenye ezúttal Deshka Landingből indul, és ott lesz a cél is. Az új starthelyszín 11 kilométerre fekszik a hagyományos kiindulóponttól, az alaszkai Willowtól. A változtatásra a község központjában folyó építkezés miatt volt szükség.

A szervezők decemberben közölték, hogy az ezer mérföldes (1609 kilométeres) verseny útvonalát 860 mérföldre (1384 kilométerre) rövidítették, és ebben az évben a pandémia miatt nem a Bering-tenger partján fekvő Nome lesz a célállomás.

A kutyahúzta szánok március 7-én kelnek útra Deshka Landingből, a versenyzők egy hurkot leírva a ma már lakatlan Flatnél fordulnak vissza és siklanak a célállomásig, Deshka Landingig.

A hajtók csak friss negatív koronavírus-teszttel állhatnak rajthoz, és

a verseny közben is tesztelik őket.

Az ellenőrzőpontokon kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás.

Idén 54 csapat száll versenybe, mivel tíz hajtó, köztük a bajnoki címvédő norvég Thomas Waerner nem indul. A korábbi bajnokok közül viszont Dallas Seavey, Martin Buser, Pete Kaiser és Joar Leifseth Ulsom tervezi az indulását.

Tavaly 57 csapat indult útnak, és 33-nak sikerült teljesítenie a távot. A 47 éves Thomas Waerner március 17-én szelte át a verseny célvonalát a nyugat-alaszkai Nome-ban, csaknem 9 és fél nap alatt teljesítve az 1600 kilométeres távot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×