eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla vezeti a budapesti Covid Kommandót

Hetekig buborékban lesznek az úszók. Már két koronavírusos esetet találtak az ISL rajtja előtt.

Október 16-tól hat hétig a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) veszi birtokba a Duna Arénát, a járvány miatt pedig különleges intézkedések vonatkoznak a sorozat résztvevőire. A versenyzőket és az edzőiket, a szervezőket, a versenybíróságot és a szolgáltatókat, valamint az orvosi és ellenőrző csapat tagjait is beszámítva az 1300-at is meghaladja azoknak a száma, akikre a 12 oldalas „Megelőzési és beavatkozási protokoll” előírásai vonatkoznak.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, az ellenőrzések és az előírások betartásáért felelős orvosegészségügyi csapat vezetője az SzPress Hírszolgálatnak elmondta, hogy a résztvevők egy alig néhány négyzetkilométeres szigorúan ellenőrzött zónájában töltik a következő heteket. A buborékba tartozik a Duna Aréna, a Dagály Strand 50 méteres sátorral fedett nagymedencéje, a szálláshelyek, de azok a csapatszállító autóbuszok is, amelyeket naponta több alkalommal is fertőtleníteni fognak. Mindazoknak a versenyzőknek és a stábjuk tagjainak, akik már beköltöztek a hivatalos szálláshelyekre, tehát a két margitszigeti szállodába, a versenyek kezdetét megelőzően öt napon belül elvégzett, két negatív SARS CoV2 PCR tesztet igazoló hivatalos okirattal kellett rendelkezniük. A tesztelést a versenyek alatt ötnaponként megismételik, és ha pozitív eredményre bukkannak, az érintett versenyzőnek elkülönített szállodai szobában 14 napos karanténba kell vonulnia, ahol megfigyelés alatt lesz, míg súlyosabb esetekben a kezelés kórházban folytatódik.

Merkely Béla kiemelte: hétfőn máris két pozitív esetet szűrtek ki, s ahogy kell, az előírásos protokoll szerint cselekedtek.

„A versenysorozat minden résztvevőjének tudomásul kell vennie, hogy saját maga érdekében és a társai egészségének védelmében a buborékot semmilyen körülmények között nem szabad elhagynia. Kivételt csak azok a 90 percnél nem hosszabb margitszigeti egészségügyi séták jelenthetnek, amelyek viszont nem érinthetnek semmilyen nyilvános helyet” – hangsúlyozta az orvosegészségügyi csapat első embere, aki nem cáfolta, hogy az ellenőrzéseket végző egységet máris „Covid Kommandóként” emlegetik.

A versenyzők még a kedvenc kabaláikat sem vihetik be a Duna Arénába,

de tilos lesz csoportképek készítése, a kézfogás és az ölelkezés is. Az orr- és szájmaszk viselése, valamint a 2 méteres távolságtartás a medencén kívül alapvető elvárás a részvevők számára, akik a Duna Arénán belül csak előírt útvonalon haladhatnak. Az edzéseken egy sávban egyszerre csak öt úszó gyakorolhat, de még azt is szabályozzák, hogy miként kell – egymást elkerülve – a fordulóhoz érkezni.

„Minden sportolónak ígéretet kellett tennie arra, hogy az előírásokat pontosan és lelkiismeretesen betartva, fegyelmezetten és egészségtudatos magatartást tanúsítva járul hozzá a hosszú versenysorozat sikeres lebonyolításához. Bízunk az adott szó hitelében és erejében, de ha csalódnunk kellene, a büntetés – így például a kizárás – nem fog elmaradni” – tette hozzá Merkely Béla, aki 120 tagú szakképzett csapatot vezet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×