eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa, miután csapata 1-1-re egyenlített a Bayern München ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott 2019. szeptember 14-i mérkőzésen Lipcsében.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

BL-elődöntő: mi köze Gulácsi Péternek Puskás Ferenchez?

A Paris Saint-Germain huszonöt év után, az RB Leipzig története során először jutott a fináléba a Bajnokok Ligája elődöntőjéből. Nekünk, magyaroknak különleges mérkőzés lesz a ma este 9 órakor kezdődő lisszaboni találkozó.

A franciák edzői stábjában ott van Lőw Zsolt, aki egyébként 2015 és 2018 között az RB Leipzig stábjában dolgozott, mások mellett természetesen Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal is. Ezúttal is az a valószínű, hogy a kapus kap szerepet két utóbbi közül, így ő lehet az első magyar, aki pályára lép a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében.

Ilyen szintű mérkőzésen egyébként

az 1962-es BEK-döntőben

volt legutóbb mindkét oldalon magyar, akkor még előkelőbb szituációban: Guttmann Béla Benficája a döntőben találkozott Puskás Ferenc Real Madridjával.

A nagyvilág számára e párharc kuriózuma a két német edző, Thomas Tuchel és Julian Nagelsmann találkozása. A mindössze 33 éves Nagelsmann 2008-ban, alig túl a húszon, edzői pályafutása kezdetén rövid ideig Tuchel segítője volt az Augsburgnál.

A PSG a katari tulajdonosok színre lépése, nagyjából egy évtizede vár arra, hogy a hazai sikerek mellett a csapat a Bajnokok Ligájában is eredményes legyen. Tavaly a Manchester United ellen balszerencsés körülmények között esett ki, idén ejtett már ki német csapatot, a Borussia Dortmundot a nyolcaddöntőben.

Az RB Leipzig is találkozott már franciával a sorozatban, hiszen azonos csoportból lépett tovább a majd a szerdai elődöntőben következő Olympique Lyonnal.

A negyeddöntőből az olasz Atalanta legyőzésével ment tovább.

A Kicker szerint az RB Leipzig nem változtat az alapcsapatán, a Gulácsi – Klostermann, Upamecano, Halstenberg – Laimer, Sabitzer, Kampl, Angelino – Nkunku, Dani Olmo – Poulsen tizenegy kezd majd.

A párizsiaknál Keylor Navas sérülése okoz gondot, viszont állítólag Mbappé visszatérhet a kezdő tizenegybe.

A várható csapat: Sergio Rico – Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Juan Bernat – Marquinhos – Paredes, Gueye – Di Maria, Mbappé, Neymar.

A nemzetközi sajtó még egy aspektusból összehasonlítja a két csapatot, ez pedig a pénz, a gazdagság. A XXI. század „újgazdag” klubjainak titulálja őket. A katariak kezében lévő PSG a Deloitte szerint immár a világ ötödik leggazdagabb klubja, amely képes volt a világ legmagasabb átigazolási összegeit kifizetni Neymarért és Kylian Mbappéért.

A Red Bull égisze alá tartozó lipcsei csapat más utat jár. A német liga szabályzata szerint a csapat nevében nem lehet szponzornév, ezért lett az RB RasenBallsport. Az egyesületet 2009 óta „támogatja” az osztrák Dietrich Mateschitz, a Red Bull feje. Ugyancsak a speciális német szabályok miatt „csak” 49 százalékos tulajdonosa a klubnak, a többi 51 százalék a cég dolgozóié. Az RB Leipzig, amely az akkor ötödik osztályú SSV Markranstadt megvételéből született, tehát más utat jár, mint a PSG.

Fiatal és tehetséges játékosokat nevel a cég futballrendszerén keresztül, amelynek az RB Leipzigen kívül tagja az RB Salzburg, az RB Bragantino és a New York Red Bulls is.

Sok az irigye Németországon belül is a klubnak, a népszerű futballmagazin, a 11 Freunde azt írta, hogy a BL-elődöntőbe jutás nem más, mint egy marketingfogás a Red Bull brand erősítésére.

De boldogok lennénk, ha bármelyik magyar cég így tudná erősíteni a brandjét!

Címlapról ajánljuk

"Teljes titokban" - Orbán Viktor elmondta, milyen volt Vlagyimir Putyinnal tárgyalni, és hogyan szervezték meg az útját

A magyar miniszterelnök 20 perces videóinterjút adott egy svájci lapnak. Ebben arról is beszélt, hogy különleges találkozni egy olyan politikai vezetővel, aki egy valódi birodalmat ural.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×