eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Benedek Tibor szövetségi kapitány a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság bronzérméért játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen 2016. január 23-án. A magyar válogatott 13-10-re nyert.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Teljesen visszavonul a vízilabdától Benedek Tibor

A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. A szakember - egyéni sikersorozata után - a többi között világbajnoki címig vezette a magyar válogatottat.

Benedek Tibor, az UVSE férfi csapatának vezetőedzője a klub honlapján jelentette be döntését, és azt, hogy a következő időszakban kizárólag szurkolóként vesz részt a hazai vízilabdaéletben, illetve az UVSE szakmai munkájában.

Állásfoglalásában megköszönte az egyesületben töltött három és fél évet. Mint írta, ez idő alatt rengeteg szeretetet, támogatást és bizalmat kapott az UVSE vezetőitől, elsősorban Lovas Péter elnöktől és munkatársaitól. Kitért a fiatalokra is, akiket nevelhetett. Úgy fogalmazott, hogy szeretett mester lenni, megkapta ettől a munkától szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként, és büszke a csapatra, amellyel másfél szezont együtt dolgozhatott. Hozzátette, hogy szövetségi kapitányként és utánpótlásedzőként is mindent megkapott, amit megkaphatott, még ha nem is nyerhetett meg mindent. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem akar telhetetlennek látszani.

Hangsúlyozta, hogy

döntésének oka kizárólag magánjellegű, és semmilyen további nyilatkozatot nem tesz.

Azzal zárta sorait, hogy a helyét remek szakember veszi át, akinek nyugodt szívvel adja át a hátralévő hónapokra a felnőtt csapat irányítását.

Benedek Tibor a vízilabdasport elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb klasszisaként 2012-ben vonult vissza, majd 2013 és 2016 között a válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. A nemzeti együttessel és klubcsapataival játékosként megnyert számos cím után a magyar válogatottat 2013-ban Barcelonában világbajnoki címre vezette, majd a riói olimpián az ötödik helyet szerezte meg a csapattal. Tagja a sportági Hírességek Csarnokának, és négyszer választották Magyarországon az év vízilabdázójának. Az elmúlt években az UVSE-nél több vezetői tisztséget is betöltött, a magyar szövetségben pedig februárig az utánpótlás bizottság elnöke volt. Munkájának fontosságára utódja, Székely Bulcsú február végén a szövetség utánpótlás konferenciáján külön is kitért.

A 47 éves Benedek Tibor legutóbb március elején adott interjút az InfoRádiónak nem sokkal azután, hogy az UVSE történetében először a fővárosi együttes bejutott a bajnokság felsőházi rájátszásába, tehát a legjobb nyolc csapat közé, amit elsősorban a magyar utánpótlás nagy sikerének nevezett.

„Bizonyítást nyert az, hogy lehet fiatalokkal akár OB I-ben is sikeresen szerepelni” – fogalmazott Benedek Tibor, felidézve: amikor 17 évesen a KSI-vel OB I-ben játszott, egy pontot szereztek a bajnokság végén, aminek természetesen nagyon örültek. Tavaly 32-t, idén pedig már 22-nél járnak. – „Úgyhogy talán ez a legnagyobb dicsőség, és mindig is hittem a fiatalokban. Szövetségi kapitányként is nagyon fontos volt, hogy legyen látható az az utánpótlás, amely követni fogja az idősebb korosztályt” – mondta a kapitány, aki azonban mindenképp szükségesnek nevezet, hogy legyen 2-3 rutinosabb játékos is egy csapatban, akiknek nagyon nagy szerep jut téthelyzetben.

A két hónappal ezelőtti interjúban Benedek Tibor dicsérte a játékosok munkához való hozzáállását. „Ezek a gyerekek nagyon szeretnek edzeni. Régen mondták, hogy én vagyok a fehér holló, meg még páran, akik edzés után mindig ottmaradtunk lőni. Na most ezek a gyerekek is ottmaradnak, anélkül, hogy én bármikor is kértem volna őket. Nem hiszem, hogy volt olyan edzésünk tavaly szeptember óta, hogy legalább fél órát valamelyik játékos ne maradt volna ott még gyakorolni. És miután még a vízben gyakorolnak még fél órát, utána még a parton is lazítanak, szerinte ilyen sehol nincs, és az elmúlt 10 évben nem is volt – emelte ki. – Ez egy szerencsés összekapcsolódás, hiszen a játékosok ilyenkor egymást húzzák, egymást erősítik. Ha az egyik bent marad a vízben, akkor bent akar maradni a másik is. Ugyanezt csináltunk gyerekkorunkban Varga Zsolttal, ha ő még lőtt egy órát, akkor én is. És ezt itt most 6-7 játékos minden edzés után megcsinálja. Ez egy óriási erő szerintem, olyan fizikai állóképességet adva, hogy akár 2-3 meccset is végig bírnak csinálni egy hét végén” – vélekedett.

Benedek Tibor szövetségi kapitányi évei alatt többször is vendége volt az InfoRádió Aréna című műsorának. 2016 áprilisában a többi között arról beszélt, hogy a magyar vízilabdázóknak - különösen a válogatottaknak - miért fontos mindig a legjobb teljesítményre törekedni. „Saját maguk miatt kell jól teljesíteniük. Egy magyar vízilabdázóban benne kell lennie annak, gyerekkora óta, hogy ha vége az olimpiának, hazajön és egy hét múlva a maximumot akarja tenni a klubjával is. Mert ez a fejlődés egyetlen módja” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×