eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a november 19-ei Wales-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt a cardiffi városi stadionban 2019. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az év meccse éhes magyarokkal és harapós walesiekkel

Walesben jobban tartottak a bakui Eb-selejtezőtől. mint a magyarok elleni utolsó fellépéstől. Pedig a tét ugyanakkora: amelyik csapat este nyer, résztvevője lesz a 2020-as Európa-bajnokságnak. A döntetlennek csak a szlovákok szurkolnak. Helyszíni beszámolónk Cardiffból, ahol 20.45 órakor kezdődik a sorsdöntő összecsapás.

Cymru-Wales v Hwungari. A cardiffi belváros legfőbb sétálóutcáján, a Capitol bevásárlóközpont tetején óriási fényreklám informál Wales mai legnagyobb eseményéről, a magyarok elleni labdarúgó-mérkőzésről. Természetesen, legalábbis részben két nyelven, hiszen itt minden fontos kiírás ilyen.

Amúgy a walesi nyelvet nagyjából a három év feletti helyiek közül minden ötödik beszéli csak, a könyvesboltokban még ennél is lényegesen kisebb a megjelent kötetek között az arányszám, de mint mondják, számukra ez nagyon fontos, a nemzeti identitás jelképe.

Alkalmasint hasonló okból emlegették-emlegetik a hét első két napján azt is, hogy a brit válogatottak közül, a nagyszerű eredménysorral záró angolon kívül egyedül a walesinek maradt esélye az egyenes kijutásra a 2020-as Eb selejtezőin. A skótok és az északírek már elvéreztek, igaz, a Nemzetek Ligája kínál javítási lehetőséget. Kínálna a walesieknek is, akik sok tekintetben hasonló helyzetben vannak a magyarokhoz. (És fordítva, a felfedezés nem új keletű, Arany János már bő százötven éve megénekelte.)

Mind a két válogatott számára biztos tehát a pótvizsga, s mind a kettő elmondhatja magáról: egyszerű a képlet, ha nyerünk, továbbjutunk. Döntetlen esetén a szlovákok örülhetnek, legalábbis, ha megverik Azerbajdzsánt Nagyszombatban.

Abban is hasonló a két gárda helyzete, hogy az utóbbi napokban egyaránt az emlegették, hogy a 2016-os Európa-bajnokság lezárt egy nagyon hosszú, várakozással teli, rossz korszakot, ők 1958, mi 1986 után jutottunk ki nagy tornára. A 2018-as világbajnokságról mindkét válogatott lemaradt, de most újra át akarják élni azt az élményt, amit a franciaországi tornára való kijutás, illetve az ottani szereplés jelentett.

Kicsit fura volt olvasni azokat a walesi információkat, melyek szerint ők úgy tartják, a feladatok nehezén túl vannak azzal, hogy nyertek Bakuban, tartottak attól a mérkőzéstől, miután a horvátok sem nyertek ott. Ám úgy vélik, az utóbbi idők egyik legjobb teljesítményével tudtak nyerni, s ez biztató a ma estére nézve is.

A lapok (és a szurkolók) szerint két változtatás lesz az azeriek elleni meccshez képest, az eltiltását letöltő Joe Allen, valamint a cserejátékosként nagyon jó teljesítményt nyújtó Aaron Ramsey is beszáll majd. Az itteniek szerint a walesiek feltétlenül erősödtek a júniusi mérkőzéshez képest (hallottam itt olyan véleményt, hogy azt is meg kellett volna nyerniük, ha Gareth Bale belövi a helyzetét, s akkor már a mai csak egy gálameccs lenne a számukra), mivel azon Ramsey, aki Bakuban nagyjából egy év után tért vissza a válogatottba, nem játszott. Sőt nem szerepelt a a bakui Bakcellar Arénában (is) gólt szerző Kieffer Moore sem.

Ő az új sztár, az a csatár, akiben megtalálta Ryan Giggs kapitány Hal Robson-Kanu vagy Sam Vokes utódát. Moore, a walesi nemzeti napilap, a Western Paper szerint nagyon éhes a sikerre, nem is hagyta ki a lap a viszonylag kézenfekvő Hungry (éhes) és Hungary szójátékot.

Nyilván éhesek ugyanakkor a magyarok is, ahogyan hangoztatják már napok óta.

Beszélgettem Londonból érkező magyarokkal, akik elmélyülten elemezték azt a reményt adó tényt, hogy a Rossi-érában eddig sikeres volt a magyar válogatott idegenben, ha nem követett el valaki súlyos egyéni hibát, s nem ijedt meg az ellenfelétől.

Ezt kellene este elkerülni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×