eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brazil Nagydíjának harmadik szabadedzésén a Sao Pauló-i Interlagos pályán 2018. november 10-én, a futam előtti napon.
Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Formula-1-történelem: ők a legsikeresebb csapatok és pilóták

A 2019-es lesz a Formula-1-es világbajnokság 70. szezonja. A sorozat legsikeresebb istállóinak jelentős része most is versenyez, ám többségük inkább csak a múltból meríthet erőt.

A Formula-1-es világbajnoki sorozat legrégebbi aktív tagja a Ferrari, amely az eddigi 69 évad alatt 15 egyéni világbajnoki címet szerezett. Apró szépséghiba, hogy a legutolsót 2007-ben, 12 évvel ezelőtt, Kimi Raikkönennel. Mégsem ez az istálló leghosszabb nyeretlenségi sorozata, azt ugyanis Michael Schumacher törte meg 2000-ben, 21 év szünet után bajnoki címet szerezve az istállónak.

A McLaren a hatvanas évek második felében csatlakozott a száguldó cirkuszhoz. Máig összesen 12 egyéni világbajnoki cím szerepel a nevük mellett, a legutolsót azonban ők is 11 éve, 2008-ban Lewis Hamiltonnal szerezték meg. Ennél is elszomorítóbb az az adat, hogy a McLaren versenyt is 2012-ben, vagyis hét éve nyert utoljára. Ez a leghosszabb nyeretlenségi időszakuk.

A Williams név a hetvenes évek végén lett a Formula-1 állandó résztvevője. Frank Williams csapata azóta 7 egyéni világbajnoki címet nyert, ám az utolsót még 1997-ben, a kanadai Jacques Villeneuve-vel. Ennek pedig már 22 éve lesz idén. A futamgyőzelmek is elkerülik mostanában a gárdát, hiába a Mercedes motor, utoljára a McLarenhez hasonlóan 2012-ben tudtak versenyt nyerni, meglepetésre Pastor Maldonado győzött Spanyolországban.

A Renault szintén a hetvenes években jelent meg a száguldó cirkuszban, és bár a turbó motor bevezetésével megreformálták a Formula-1-et, akkor nem tudtak világbajnoki címet nyerni. Saját csapattal egy nagyobb szünet után ehhez a 2005-ös és a 2006-os év kellett, és Fernando Alonso. A franciák inkább motorszállítóként voltak sikeresek, a Williams /1992, 1993, 1996, 1997/, a Benetton /1995/ majd a RedBull /2010, 2011, 2012, 2013/ partnereként további 9 egyéni világbajnoki cím szerepel a nevük mellett – az utolsót 2013-ban Sebastian Vettel nyerte a RedBullal.

A Mercedes ugyanakkor aranykorát éli. Az ötvenes években összesen két évig versenyeztek a Formula-1-benm ám a két év alatt két bajnoki címet szereztek, majd 2010-ben a korábbi motorszállítás után ismét saját csapattal jelentek meg a világbajnokságon. Az eddigi 11 szezonjuk alatt 7 egyéni világbajnoki címet nyertek – jelenleg is ők a címvédők. Motorszállítóként még sikeresebbek: a McLarennel három /1998, 1999, 2008/, a Brawn istállóval egy /2009/ további egyéni bajnoki címet szereztek.

A Honda viszont még keresi önmagát. A motorszállító a nyolcvanas, kilencvenes évek fordulóján a Williams (1987) és a McLaren (1988, 1989, 1990, 1991) partnereként sorozatban 5 egyéni világbajnoki címhez segítette hozzá versenyzőit – azóta azonban csak Jenson Button 2006-os magyarországi futamgyőzelmét tudják felmutatni – igaz, közben ki is hagytak néhány évet.

Az Alfa Romeo idén tér vissza a Sauber csapatával. Az olaszok a Formula-1 első két évében, 1950-ben (Giuseppe Nino Farnia) és 1951-ben (Juan Manuel Fangio) két világbajnoki címet szereztek, aztán a hetvenes-nyolcvanas években visszatértek, szerényebb eredményekkel. 1985-ben láttunk a rajtrácson ultoljára Alfa Romeót.

A világbajnoki sorozatból évtizedek óta hiányoznak olyan legendás nevek, mint például a Brabham, a Tyrrell vagy a Lotus. Utóbbi megpróbálkozott egy visszatéréssel, amely egy futamgyőzelmet ért, majd ismét eltűntek a királykategóriából. A Brabham nevet is többen visszahoznák, ám a háromszoros világbajnok Jack Barbham fia, David Brabham nemrég azt nyilatkozta: az érdeklődők közül senki sem rendelkezett ehhez megfelelő anyagi háttérrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×