eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Liu Shaolin Sándor, az öccse, Liu Shaoang, Krueger Cole és Burján Csaba (b-j), miután aranyérmet nyertek a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi váltójában 2019. január 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/VINCENT JANNINK

Történelmi siker a rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

A magyar csapat története során először végzett a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázatának élén: a hollandiai Dordrechtben rendezett kontinensviadalon négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. Az egész kontinensviadal legeredményesebb versenyzője Liu Shaolin Sándor lett három arannyal és két ezüsttel.

A magyarok ezt megelőzően két Eb-aranyat nyertek: 2009-ben a női váltó, 2017-ben Liu Shaolin Sándor 1000 méteren győzött. Ezt megelőzően a legtöbb érmet - szám szerint nyolcat - pedig a 2009-es torinói Eb-n szerezte a magyar küldöttség.

Vasárnap az 1000 méteres küzdelmek némi kellemetlen meglepetést szolgáltattak magyar szempontból, ugyanis az elődöntőben az izraeli Vladislav Bykanov kilökte Liu Shaoangot, majd a fináléban Liu Shaolin Sándor nyert helyzetből végül ezüstérmesként zárt, mivel egy körrel a vége előtt megelőzte őt az orosz Szemjon Jelisztratov. A kisdöntőben viszont Liu Shaoang és a nőknél Jászapáti Petra is győzött, utóbbi éppen honfitársát, Bácskai Sára Lucát megelőzve.

A folytatás viszont tökéletesen alakult: előbb a 3000 méteres szuperdöntőben a 20 éves Liu Shaoang harmadik, míg 23 esztendős bátyja, Liu Shaolin negyedik helyével bebiztosította összetettben az ezüst- és az aranyérmet, ami szintén sporttörténelmi tett, mivel ebben a számban nem volt még magyar győztes.

Ezt követően az alaposan átalakított és megfiatalított női váltó Jászapáti, Bácskai, Knoch Marta, Somogyi Barbara összeállításban meglepetésre harmadik lett úgy, hogy mögötte előbb a olaszok, majd a franciák estek el.

"Déja vu érzésem van. Amikor Sacival mi kerültünk be ilyen fiatalon a váltóba, mint most Barbi, akkor 2015-ben ugyanitt Dordrechtben ugyanígy harmadik helyen végzett a váltó az Eb-n. Ez egy jó kezdet, ami lökést adhat a folytatásra" - emlékezett vissza a 20 évesen már a csapat vezérének számító Jászapáti Petra, aki nem érzi nehéznek azt a felelősséget, hogy ilyen fiatalon már neki kell átadnia tapasztalatait a fiatalabbaknak. Mint fogalmazott: ezt hozta az élet.

A 19 esztendős Bácskai úgy vélte, elsősorban az új tagok számára jelenthet komoly motivációt ez a bronzérem. Saját teljesítményét úgy látta, hogy kicsit megint közelebb érzi magát az élmezőnyhöz.

"Nem érzem, hogy rajtam múlott, de örülök, hogy tagja lehettem ennek a bronzérmes váltónak" - értékelt a mindössze 16 esztendős Somogyi Barbara.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összeállítású férfi váltó olimpiai bajnokhoz méltó versenyzéssel győzött. A magyar négyesnek az utolsó váltásnál sikerült megelőznie a hazai közönség által hajtott holland kvartettet. Korábban ebben a számban sem volt magyar diadal.

"Tíz percem volt a szuperdöntő után felmenni a jégre. Hiába hagytam ki az első váltást, már a második-harmadik futásomnál majd' meghaltam. Jól jött, hogy a franciák és oroszok esése után a hollandok átvették a vezetést, így ők diktálták a tempót. Az utolsó váltásnál csak arra gondoltam, hogy ezt a két kört ki kell bírni, nem engedhetem meg, hogy még egyszer levadásszanak" - értékelte a váltó sikerét Liu Shaolin, aki elismerte, a kiváló eredmények ellenére rendkívül nehéz volt számára ez a kontinensviadal, mert előtte beteg volt, majd hétfőtől bokasérülés hátráltatta.

A két-két arannyal és ezüsttel záró Liu Shaoang is elégedetten értékelt, bár bevallotta: alaposan feldühítette, hogy Bykanov kilökte őt az 1000 méter elődöntőjében. Ugyanakkor az összetett és váltó sikereket követően úgy fogalmazott: ez benne van ebben a sportágban, nem lehet mindig nyerni.

"Még egy hiányzik" - mondta mosolyogva a Liu fivérekhez hasonlóan olimpiai bajnok Burján Csaba, aki arra utalt, hogy a világbajnoki cím még nincs a gyűjteményükben.

A sportág versenyei február elején folytatódnak a drezdai és torinói világkupaversenyekkel, a szezon pedig március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×