eur:
394.78
usd:
366.9
bux:
71589.12
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Pars Krisztián a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai férfi kalapácsvetésének selejtezőjében az Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 17-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Stresszoldóval bukott meg Pars Krisztián

Doppingvétsége miatt másfél éves eltiltást kapott Pars Krisztián. Az olimpiai bajnok kalapácsvető jövő júliusban térhet vissza. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője annyit árult el, egy stresszoldó szert szedett a sportoló, akitől a Magyar Atlétikai Szövetség minden támogatást megvont.

Az elsőfokú tárgyalás megtörtént, és a bizottság elfogadta a sportoló azon érvelését, hogy a tiltott szert nem teljesítményfokozás céljával szedte be.

Ezért viszonylag enyhébb büntetést kapott,

hiszen a büntetési tétel négy évről indul, ehhez képest 18 hónapos eltiltással sújtották - mondta az InfoRádióban Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője Pars Krisztián doppingügyéről.

Mint kiderült, egy januári dobóversenyen vettek mintát az olimpiai bajnoktól, egy tervezett ellenőrzésen, mert ez volt az év első versenye, aztán a laboratóriumban kimutatták a tiltott szert a kalapácsvető szervezetében. Tiszeker Ágnes nem árulta el, hogy milyen szert szedett Pars, mert joga van a sportolónak azt kérni, hogy ne hozzák nyilvánosságra, a doppingellenes szervezet így csak a sportágat és a büntetést jelölheti meg.

Annyit mondott csak, hogy egy olyan szerről van szó, amely a versenyeken történő ellenőrzéseken kötelezően nézendő, és kizárólag a versenyhasználata von maga után szankciót.

"Volt már ilyen pozitív eset Magyarországon is, és a sportolók általában nem a teljesítményük fokozása érdekében, hanem inkább valamilyen stresszoldóként szokták használni"

- mondta Tiszeker Ágnes, és hozzátette:

"Az ügy legnagyobb tanulsága, hogy egy olimpiai bajnokon nagy a nyomás, nem könnyű élsportolónak lenni, rengeteg elvárással kell szembenézni, és ezt lelkileg is el kell tudni viselni."

A MACS vezetője figyelmeztetett, hogy még nem jogerős a döntés, a nemzetközi szövetség és a WADA is vélemény nyilváníthat, sőt meg is fellebbezheti a döntést.

Nem kap támogatást

Pars Krisztián sajnálja, hogy rossz döntést hozott, de kijelentette, hogy az egyéni felkészülést folytatja. Maradt még benne nagy dobás, bebizonyítani, hogy mire képes - mondta az InfoRádióban Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára, és jelezte, nagyon fontos, hogy a doppingvétsége a sportteljesítményével nem hozható összefüggésbe.

'A legnagyobb bajnokok is hibázhatnak, egy át nem gondolt pillanatban rossz döntést hoznak. Elnyerte méltó büntetését, remélem, hogy minden magyar sportoló tanul ebből. Kívánom, hogy adjon neki erőt, és jövő nyáron ott tudja folytatni, ahol az elmúlt esztendőkben abbahagyta" - mondta a főtitkár, és közölte, a doppingeltiltás ideje alatt a szövetségnek nincs lehetősége támogatni Pars pályafutását. Amint azonban visszatér, és újra megfelelő színvonalon teljesít, ismét segíteni tudják majd a felkészülését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×