eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

A sztárkapus szarvashibája döntötte el a londoni szuperrangadót

A Manchester United és az Arsenal ellépett két legnagyobb riválisától, miután egyaránt 1-0-s győzelmet aratott a Premier League vasárnapi programjában. Mindkét gárda az első félidő hajrájában szerezte meg a gólját: Sir Alex Ferguson együttese Carlos Tévez, míg Arsene Wengeré a csapatkapitány, az egykori Chelsea-játékos (!) William Gallas góljával győzött.

A Liverpool immár hat esztendeje nem tud nyerni az Anfield Roadon az angol élvonal "örökrangadóján" - sőt, amióta Rafa Benítez irányítja a csapatot, egyáltalán nem tud bajnokit nyerni a Man United ellen.

Rafa minden vágya volt, hogy megtörjön a rossz sorozat: dupla diadal lett volna ez a számára. A három bajnoki pont mellett fontos siker lett volna ez a számára az Amerikából e mérkőzésre érkezett tulajdonosok, Tom Hicks és George Gillett szeme előtt. A menedzsernek az ősszel támadtak vitái a pénzemberekkel, mint utóbb bevallotta, ezek miatt a lemondását is fontolgatta.

A Liverpool változatlan összeállításban kezdett az előző mérkőzéséhez képest - erre mindössze harmadszor volt példa Benítez érájában. Nem hozott szerencsét a döntés: a Man United fontos és sokat érő győzelmet aratott.

A mérkőzés egyetlen gólját Carlos Tevez szerezte - az argentin csatár kitűnően beilleszkedett Sir Alex csapatába. A korábban háromszor is Dél-Amerika legjobbjának választott csatár az utóbbi négy mérkőzésén négy gólt szerzett.

Még ennél is fontosabb, hogy ő rangadók kulcsembere: a Chelsea elleni és a mostani mérkőzést is ő döntötte el. (A Chelsea ellen 2-0-ra nyert a Man United, Saha a 91. percben állította be a végeredmény, Tévezé volt a döntő találat.)

Érdemei azért is nagyok a vasárnap délutáni találkozón, mert a Liverpool egyáltalán nem játszott rosszul a mezőnyben, sőt... Legalább annyi helyzete volt, mint a Unitednek, más kérdés, hogy Torres, Kuyt és a csereként beállt Crouch ezúttal nem tudott gólt szerezni.

A vereséggel a Manchester United kilencpontos előnybe került a Liverpoollal szemben. A Vörösök viszont - igaz egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak vetélytársaiknál - egyelőre kiestek a legjobb négy közül.

Az Arsenal 2004 februárja óta először verte meg a Chelsea-t, s ezzel visszavette a mindössze néhány órán át vezető Man Unitedtől az első helyet a Premier League-ben. Az Ágyúsok sikerében fontos szerepet játszott, hogy Fabregas, Flamini és Hleb vállalhatta a játékot.

A fentiek egyben természetesen azt is jelentik, hogy ameddig José Mourinhóval veretlen maradt a Chelsea az Arsenal ellen, a portugál távozása után az első alkalommal azonnal kikapott.

Az első (szomorú) kulcspillanat a 38. percben John Terry lábsérülése volt. A Kékek és az angol válogatott csapatkapitánya valószínűleg lábtörést szenvedett. Ben Haim állt a helyére. A kiegyenlített első félidőt Petr Cech nagyon ritka hibáinak egyike zárta le: a cseh kapus elvétette a beadást, így egykori klubtársa, William Gallas az üres kapuba fejelhette a labdát.

A második játékrészben a Chelsea sokat tett az egyenlítésért, de nem volt elég hatékony a támadójátéka. Andrij Sevcsenko sem akcióból, hanem szabadrúgásból került jó helyzetbe, lövését azonban a 91. percben, Almunia fölé ütötte. Az Arsenal sem tudott már több gólt szerezni, noha a csereként beálló Robin van Persie kétszer is közel járt a gólhoz.

A Chelsea, minden sorozatot beleszámítva, 16 tétmérkőzés után szenvedett ismét vereséget. A Kékek második rangadójukat veszítették el, jelentős hátrányba kerültek az Arsenallal és a Manchester Uniteddel szemben. Igaz, mindkét csapattal a Stamford Bridge-en találkoznak majd tavasszal.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×