eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Magyarországon továbbra sem ismert koronavírusos megbetegedés - Hírösszefoglaló

A jogállamisági eljárások európai tanácsi napirendre vételét sürgette az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője. Tagadta bűnösségét Gyárfás Tamás a Fenyő-gyilkosság büntetőperének első tárgyalásán.

Magyarországon koronavírusos megbetegedés továbbra sem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről jelentés nem érkezett - közölte a Belügyminisztérium. Közben a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, hogy nem fertőződött meg koronavírussal, így elhagyhatja a kórházat az a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő, akin korábban a betegség tünetei jelentkeztek. Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Kínában 188 magyar regisztrált konzuli védelemre.

A magyar kormány azt várja az ENSZ-től, hogy a terrorellenes küzdelemre is különítsen el pénzt a költségvetésében. Szijjártó Péter Bécsben egy terrorizmusellenes konferencián bírálta, hogy a világszervezet költségvetésének ez jelenleg nem része, miközben a olyan – szavai szerint – veszélyes ügyekre pazarolja a pénzét, mint a migráció elősegítése.

A jogállamisági eljárások európai tanácsi napirendre vételét sürgette az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője. Manfred Weber szerint a magyar és a lengyel esetben is közös megoldást kell találni a közös uniós értékek védelme érdekében. Deutsch Tamás a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja nevében üdvözölte Manfred Weber nyilatkozatát. Kijelentette: a magyar kormány kérése már jó ideje az, hogy a tanács tárgyalja és zárja le az eljárást, amilyen gyorsan csak lehetséges.

Megalakult a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács. A háromoldalú érdekegyeztető fórumban öt szakszervezeti és öt munkáltatói szövetség, valamint a fővárosi önkormányzat képviselői vesznek részt. Karácsony Gergely főpolgármester az alakuló ülésen azt mondta, reményeik szerint a tanács olyan fórum lesz, amelyben a résztvevőkkel minden kérdést meg tudnak beszélni a munka világáról.

Ideológiai célúnak tartja az új Nemzeti alaptantervet az országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke. Hiller István az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte a szeptembertől hatályos NAT logikátlanul sulykolja a diákokba a hazafiságot, miközben fontos lenne a hazafiságra nevelés. A korábbi oktatási miniszter szerint az új oktatási koncepció az 1960-as évek szemléletét tükrözi, miközben jelentősen szűkíti a tanárok mozgásterét. Hiller István üdvözölte ugyanakkor a természettudományok összevont oktatását.

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon. A múlt héten 30 ezer beteg fordult a háziorvosához, ami 71 százalékos növekedés az előző heti adatokhoz képest. A legtöbb beteg a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében van.

Tagadta bűnösségét Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető a Fenyő-gyilkosság büntetőperének első tárgyalásán. Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Roháč, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség ebben az eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Roháčot.

Szlovákiában jogsértőnek találta a Mol elnök-vezérigazgatója elleni elfogatóparancs kiadását az alkotmánybíróság. A legfőbb szlovák jogi fórum megállapította, hogy a főügyészség 2015-ben nem folytatott előzetes vizsgálatot az ügyben, amivel megsértette Hernádi Zsoltnak az igazságos eljárásra és egyéb jogi védelemre vonatkozó alapvető jogait. A pozsonyi vádhatóság azt követően intézkedett, hogy a horvát hatóságok európai elfogatóparancsot bocsátottak ki a magyar olajtársaság vezetője ellen.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Izraelnek el kell állnia a Jordán-völgy bekebelezésének tervétől. Josep Borrell az amerikai béketervről folytatott európai parlamenti vitában kijelentette: Washington javaslatai egyértelműen ellentétesek a nemzetközileg támogatott törekvésekkel.

Elutasította az amerikai elnök közel-keleti béketervét a palesztin elnök. Mahmúd Abbász az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt ismételten kifogásolta, hogy a dokumentum alapján Jeruzsálem nem tartozna a palesztin állam szuverenitása alá, valamint az önálló állam területe több részre lenne tagolva. A politikus azt kérte, hogy a világszervezet teljes egészében utasítsa el a rendezési tervet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×