eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A miniszterelnökkel egyeztetett a főpolgármester - Hírösszefoglaló

Mégis a bővítés- és szomszédpolitikáért felelős biztos lehet Várhelyi Olivér. Elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas rendező, színigazgató.

Budapest törvény nem lesz, megépülhet a Szegedi úti felüljáró, az atlétikai stadion ügyében pedig a hónap végén dönt a közgyűlés - hangzott el a főpolgármester és a miniszterelnök találkozója után. Karácsony Gergely elmondta: még az idén megtarthatja első ülését a budapesti fejlesztések tanácsa. Hozzátette ugyanakkor, hogy a miniszterelnök nem támogatja a Budapest törvény megalkotását, és a fővárosi közösségi közlekedés támogatásának növelését sem. Egyetértés volt abban, hogy a Városligetet érintő közlekedési fejlesztésekben közösen lépjenek előre.

Lemond Győr polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt. A politikus nyílt levélben közölte, hogy a győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel távozik. Azt írta: levonja a konzekvenciákat és vállalja a felelősséget. Hozzátette: nem szeretné, ha a vele történtek hátráltatnák a város további fejlődését. A politikusról a választási kampányban került nyilvánosságra egy videó, amelyen több ember társaságában szexuális aktus közben látható. A felvétel közzétevője drogozással és korrupcióval vádolta a politikust, de ő tagadta ezt.

Mégsem lesz portfóliócsere az alakulóban levő európai bizottságban, a magyar jelölt, Várhelyi Olivér a bővítés- és szomszédpolitika területért felel majd. Brüsszelben közölték: Ursula Von der Leyen a román kormány két jelöltje közül Adina-Ioana Valeant választotta, és a közlekedési portfólióval bízza meg. Ez azt jelenti, hogy Verhelyi Olivéré maradhat a bővítési portfólió.

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának első alelnökévé választották Ujhelyi Istvánt a testület ülésén. Az MSZP EP-képviselőjét ezzel előléptették a harmadik alelnöki pozícióból. Ujhelyi István sürgető feladatnak nevezte a tömegturizmus negatív társadalmi és regionális problémáinak kezelését, a fenntartható és ökobarát turizmus kereteinek népszerűsítését és az ingyenes InterRail-bérlet program bővítését.

Jelentősen javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az EBRD. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására alapított londoni hitelintézet a magyar gazdaságban az idén 4,6 százalékos, 2020-ban 3,1 százalékos növekedéssel számol.

A fővárosban továbbra is meghaladja a 20 százalékot a lakásárak éves növekedési üteme. A Magyar Nemzeti Bank második negyedévre vonatkozó lakásárindexe szerint Budapesten nominálisan 22,5 százalékos, a vidéki városokban pedig 21,6 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 második negyedéve között.

Előrelépést ígért a fekete-tengeri földgáz kitermelése ügyében az új román miniszterelnök. Ludovic Orban kijelentette: a bukaresti kabinet gyors megoldásokat keres a tervezett beruházások felgyorsítására, és arra törekszik, hogy visszanyerje a befektetők bizalmát, miután az előző szociáldemokrata kormányok több váratlan törvénymódosítással ellehetetlenítettek több nagy energetikai beruházást.

A lengyel bírósági rendszer továbbra is reformra szorul, Lengyelország folytatni fogja az átalakításokat – így reagált a kormányfő az Európai Bíróságnak a lengyel bírák nyugdíjazásáról szóló elmarasztaló döntésére. Mateusz Morawiecki hangsúlyozta, hogy az uniós ítélet egy meghaladott állapotra vonatkozik, a vitatott lengyel törvényen már tavaly módosítottak.

Feloszlott a brit parlament, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választás kampánya. A voksolás kiírását Boris Johnson miniszterelnök kezdeményezte, és a múlt héten fogadta el a londoni alsóház.

Elhunyt Karinthy Márton. A Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író 70 éves volt. Karinthy Ferenc író fia és Karinthy Frigyes író unokáját 1973-tól több teátrum foglalkoztatta, majd részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában. 1982-ben megalapította a Hököm Színpadot, amely 1988-tól a Karinthy Színház nevet viseli. Karinthy Márton munkásságát 2013-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×