eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Kormány-, forint- és pilisi befektetői válság - a nap hírei

Idei mélypontjára gyengült a forint az euróval szemben. Elsőként Tarlós István főpolgármester-jelölt szerezte meg az előírt számú ajánlást az önkormányzati választásra. Jóváhagyta a brit parlament ülésezésének felfüggesztését a királynő. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Idei mélypontjára gyengült a forint az euróval szemben. Az uniós deviza jegyzése 330 forint 27 fillérre emelkedett szerda estére. Legutóbb tavaly július elején állt az euró árfolyama 330 forint felett. A svájci frankkal és a dollárral szemben is gyengült a haza fizetőeszköz: a svájci frank árfolyama 303 forint 78 fillére, a dolláré pedig 298 forintra emelkedett.

Meghaladja a 70 százalékot a foglalkoztatottsági ráta - jelentette ki a pénzügyminiszter a friss statisztikai adatok után. Május és július között a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt, a foglalkoztatottak száma 4 és fél millió fölé nőtt. Varga Mihály elmondta: a munkába állók számának bővülése a versenyszférában töretlen, egy év alatt több mint 73 ezerrel nőtt a létszám, miközben a közfoglalkoztatottak száma csökkent.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint minden feltétel biztosított, hogy szeptember 1-től megkezdje működését az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat. Palkovics László egy háttérbeszélgetésen közölte: szeptemberben megtörténik a kutatóintézetek átvétele is. Időközben az Akadémia megerősítette az InfoRádiónak, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA elnöke a kutatóhálózat leválasztása miatt.

Bővült az erdőtelepítések támogatása a Vidékfejlesztési programban - közölte az agrárminiszter. Nagy István elmondta: az igényelhető források összegének és időtartamának megnövelése klímavédelmi célokat is szolgál.

A fővárosban elsőként Tarlós István, a kormánypártok által támogatott főpolgármester-jelölt szerezte meg az előírt számú ajánlást, és őt már nyilvántartásba is vette a Fővárosi Választási Bizottság. Főpolgármester-jelölt az lehet, aki legalább ötezer érvényes aláírást összegyűjt.

A köztisztaság, a zöldítés és a szolidáris Józsefváros kialakítása áll a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András programjának fókuszában. A C8 Civilek Józsefvárosért alapítója, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott jelölt kiemelte: célja egy olyan önkormányzat kialakítása, amely nem silányítja propagandává a társadalmi párbeszédet, átláthatóan működik és vállalja, de nem élezi a konfliktusokat.

Egyelőre nem nyitják újra a pilisvörösvári mészkőbányát, a cég kérelmére fél évvel elhalasztotta újranyitásának engedélyezési eljárását a kormányhivatal. Gromon István polgármester az InfoRádiónak elmondta: a bányaterület a település szélén van a pilisvörösvári erdőben, ami környezet- és természetvédelmi érték. Úgy vélte, hogy a bánya megnyitása és működése óriási pusztítással járna.

Szeptembertől kötelező lesz bárányhimlő elleni védőoltás. A kormány nem változtatott azon a korábbi döntésén, hogy a vakcinát 13 és 16 hónapos korban kell beadni, bár ezt a gyermekorvosok egy része kifogásolta.

Az amerikai külügyminisztérium több mint 4 milliárd dollár értékű fegyvereladást engedélyezett öt országnak, köztük Magyarországnak. A Portfolio a Defense News alapján írta, hogy Magyarország 500 millió dollár értékben vásárolna 180 darab közepes hatótávú levegő-levegő rakétát, amelyekkel a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel.

Stabil az állapota annak a katonának, aki súlyosan megsérült a hétfői konvojbalesetben, a könnyű sérültek már elhagyhatták a kórházat – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A balesetben meghalt 37 éves őrvezetőt a honvédség halottjának nyilvánítják. Az M7-esen Székesfehérvárnál ütközött össze a Honvédség több teherautója.

Jóváhagyta a brit parlament ülésezésének felfüggesztését október közepéig a királynő. A hivatalos közlés szerint a londoni törvényhozás munkáját szeptember 9-től vagy 12-től függesztik fel. Boris Johnson miniszterelnök kérte, hogy a parlament ne ülésezzen október közepéig. Ellenzéki képviselők szerint a politikus ezzel akarja elejét venni annak, hogy a parlament megakadályozza a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

Olaszországban kormánykoalíciót alakít az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt, a miniszterelnök pedig Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz. Sergio Mattarella államfő csütörtök reggelre hivatalába kérette Giuseppe Contét, és várhatóan megbízza majd a kormányalakítással.

Romániában megtagadta a miniszterelnök kormányátalakítási kérését az államfő, és elutasította a miniszterjelöltek kinevezését. Klaus Iohannis felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy járuljon bizalmi szavazásra a parlament elé, miután a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásával megváltozott a kabinet politikai összetétele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×