eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Már 6 millió forint gyűlt össze a diákoknak a budapesti kollégiumtűz után - Hírösszefoglaló

Országszerte és a világ számos államában is megemlékezéseket tartottak a holokauszt nemzetközi emléknapján. Megtartották az első magyar nyelvű szentmisét a moldvai csángók a bákói Szent Miklós plébániatemplomban

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt nemzetközi emléknapján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az akkori magyar állam felelősségéről beszélt. Gulyás Gergely a Holokauszt Emlékközpont által szervezett rendezvényen úgy fogalmazott: az akkori magyar állam nem védte meg állampolgárait a holokauszt idején. Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete azt hangsúlyozta: a holokauszt felfoghatatlan tragédia, amelyre kötelesség emlékezni. A Mazsihisz, a Rabbiképző és az Andrássy Egyetem közös rendezvényén Heisler András, a Mazsihisz elnöke úgy vélte: a holokauszt nem kizárólag a zsidó közösség belügye, hanem az egész társadalomé. A Fidesz közleményében elfogadhatatlannak nevezte az antiszemitizmus bátorítását Európában. Az LMP a kirekesztés, az agresszió veszélyire hívta fel a figyelmet. A Magyar Liberális Párt azt írta: Auschwitz önmagán túlmutató szimbólum.

Zsidó-keresztény imaórát tartottak Budapesten. Az ökumenikus imahetet lezáró szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija vezette. Erdő Péter arról beszélt: a zsidók és a keresztények küldetésük alapján az élet nagyon sok területén tudják ugyanazt képviselni és közvetíteni, Isten szeretetét. Frölich Róbert kiemelte: Isten az embert saját képmására teremtette, így amikor az emberek egymásra néznek, Isten képmását kell látniuk.

Világszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt nemzetközi emléknapján. Az auschwitzi haláltábor egykori foglyai virágokat helyeztek el a náci létesítmény egyik kivégzőfalánál. A Simon Wiesenthal Központ a náci háborús bűnösökről közzétett éves jelentésében méltatta Németország erőfeszítéseit a háborús bűncselekmények elkövetőinek felderítésére és bíróság elé állítására. A központ egyúttal bírálta Ausztriát, mert szerinte nem tesz eleget a bűnösök felelősségre vonásáért. A haláltábor felszabadításának napját, január 27-ét 2005-ben nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ Közgyűlése.

Koszorúzással emlékeztek a 100 évvel ezelőtt elhunyt Ady Endrére a költő sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A költő előtt tisztelegve a Magyar Művészeti Akadémia emlékestjén Ady Endre versei, 20. századi és kortárs zeneszerzők Ady-ihlette dalai és kórusművei hangzottak el. Ady Endre 1919. január 27-én halt meg.

Már mintegy hatmillió forint gyűlt össze a budapesti Ráday utcai Kollégiumi tűz után a Károli Gáspár Református Egyetem eddig ott lakott hallgatóinak. 165 diák személyes dolgai vesztek oda. A Magyarországi Református Egyház szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a szerda esti tűzben meghalt négygyermekes férfi családja számára külön bankszámlaszámot nyitott az egyház. Fekete Zsuzsa arról is beszélt, hogy a jövő héten megoldódik az érintett diákok elszállásolása, eddig 450 férőhely-felajánlás érkezett, ezek fele rövid távú. Hozzátette: azt továbbra sem tudni, hogy helyreállítható-e az épület, de a kormány minden segítséget felajánlott a teljes felújításhoz.

Romániában megtartották az első magyar nyelvű szentmisét a moldvai csángók a bákói Szent Miklós plébániatemplomban. A jászvásári püspökség adott engedélyt arra, hogy havi egy magyar misét tartsanak a moldvai megye székhelyén. Az egyházmegye 1884 óta íródó történetében először fordul elő, hogy a püspök által elrendelt rendszeres magyar nyelvű misék lehetnek. A kommunizmus bukása után a moldvai csángók magyar misézésre vonatkozó kéréseit mindeddig elutasították. Ciobanu János nyugalmazott pap prédikációja központjába azt állította, hogy a híveknek a mindennapokban is példaértékű életet kell élniük.

Szabadtéri misével zárta panamai látogatását Ferenc pápa. A katolikus egyházfő arra biztatta az összegyűlt fiatalokat, hogy tegyenek a félelem, a kirekesztés és a manipuláció ellen. A szervezők szerint mintegy 700 ezer ember vett részt a szabadtéri misén, amely a Panamában megrendezett Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó záró eseménye volt. A Vatikán bejelentette, hogy a következő Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót 2022-ben Lisszabonban tartják.

Katonai felvonulással emlékezett meg Oroszország Leningrád, mai nevén Szentpétervár német ostromának végéről. A város felszabadulásának 75. évfordulóján több mint 2500 katona vonult fel harckocsik és rakétaelhárító rendszerek kíséretében. Vlagyimir Putyin orosz elnök is ellátogatott szülővárosába, bár a parádén nem vett részt. A német hadsereg 1941 és 1944 között összesen 872 napig tartotta blokád alatt Leningrádot. Ez volt a történelem egyik leghosszabb és legtöbb áldozattal járó ostroma.

Brazíliában sikerült elhárítani az újabb gát-átszakadás veszélyét. Előzőleg ugyanazon a helyen merült fel ez a kockázat, ahol egy bánya zagytározójából pénteken óriási mennyiségű iszap ömlött ki. A pénteki szerencsétlenségben 37 ember meghalt és még mintegy 250 eltűntet keresnek a mentőalakulatok. A katasztrófa oka továbbra sem ismert.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×