eur:
395.04
usd:
368.79
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Pablo Picasso Guernica című festménye a párizsi Rodin Múzeumban rendezett Picasso – Rodin című kiállítás sajtóbemutatóján 2021. március 11-én. A párizsi Picasso Múzeum és Rodin Múzeum közös kiállítást rendez a két művész alkotásaiból annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt a franciaországi múzeumok bizonytalan ideig zárva vannak.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ismét lehet fényképezni a világ egyik legismertebb festményét

Több mint harminc év után lehet ismét legálisan felvételt készíteni Picasso remekművéről.

A madridi Reina Sofía múzeum látogatói mostantól fotózhatják Picasso híres antimilitarista munkáját, az 1937-ben készült Guernicát, így döntött az intézmény az új igazgatója, Manuel Segade. A spanyol polgárháború borzalmait ábrázoló epikus festmény képrögzítési tilalma már több mint 30 éve volt érvényben – írja az amu.hu.

A freskó méretű, 3,5 méter magas és 7,8 méter széles olajfestmény a párizsi világkiállításon képviselte Spanyolországot, de a második világháború kitörésekor a művész úgy döntött, hogy a festményt a New York-i Modern Művészetek Múzeumában őrizzék, amíg véget nem ér a konfliktus. A mű 1981-ben került vissza Spanyolországba, és a Pradóban volt kiállítva egészen 1992-ig, ekkor vette át a Reina Sofía múzeum – a fényképezési tilalom azóta volt érvényben.

A látogatók szeptembertől már készíthetnek fotókat a Guernicáról, de vaku és stabilizáló, azaz állvány vagy szelfibot nélkül. A változtatástól azt remélik, hogy a tilalom feloldása csökkenti az időt, amit az emberek a festmény előtt töltenek el.

„Szeretném, ha elérnénk a teljes fotózási akadálymentesítést, különösen fontos ez a fiatal közönség esetében, akik képernyőn élik az életüket” – mondta az igazgató.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammerrel bombázták le Oroszországot, elesett Razdolivka - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Egy orosz katonai toborzóvideóban Herszon és Zaporizzsja elfoglalását ígérték. Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lövik a várost. Délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×