Infostart.hu
eur:
382.08
usd:
327.81
bux:
0
2025. december 8. hétfő Mária
Nyitókép: Nagy Mihaly

Ez alá a szint alá nem mennek a kézműves fagylaltot készítők

Somodi János sütőtökös mandula, dió variációkkal fantázianevű fagylaltja lett a 2023-as év fagylaltja, amelyet a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóban készítenek el.

A HelloVidék az Év Fagyija verseny - melynek eredményéről az Infostarton is beszámoltunk - győztesét megalkotó mestercukrásszal beszélgetett. Somodi János több mint fél évig dolgozott azon a recepten, amely végül elnyerte a szakmai zsűri tetszését. Többször is változtatta az arányokat, az alapanyagokat és a hozzávalókat, de a minőség mellett végig kitartott.

Véleménye szerint az elismerés nemcsak örömet és dicsőséget, hanem óriási felelősséget is jelent, hiszen ezzel szakmailag most az egész magyar cukrász társadalmat is képviseli.

Somodi János amikor az új fagylaltja megalkotásán kezdett gondolkodni, rögtön a sütötök jutott eszébe, de ezt a fagyit máshol megkóstolva túl töménynek érezte. Saját próbálkozásai végére aztán

a sütőtökös rétegzőbe hársméz, kardamon, szerecsendió, fahéj, gyömbér került,

így a fűszerek összessége és a sütőtök kellemes ízvilágot adott. A megfelelő állag eléréséhez egyfajta növényi rost stabilizátort használt. Mindemellé egy különleges mandulát is választott, a szicíliai termőterületről származó Avolait, aminek az íze a kóstolótól függően kicsit a barackmagra, kicsit a marcipánra emlékeztet. Az alapba került egy pici só is, hogy a végeredmény ne legyen túl édes. Végezetül a fagylaltot karamellizált diófélékkel (kesudióval, pekándióval, brazil dióval, házi dióval) szórta meg.

Szóba került még, hogy mi kell a jó fagylalthoz. A szakmai részeken túl (nem esik össze, nem olvad túl hamar, nem rikító színű stb.) kell az

500-600 forint közötti adagonkénti ár is,

mert a minőséget "ennél olcsóbban nem lehet adni".

fotó: Infostart
fotó: Infostart, Sissi Fagylaltozó

Az Infostart korábban beszélt az év balatoni fagylaltját (ez egy másik verseny) készítő balatonalmádi üzlet vezetőjével.

Ő is arról beszélt, hogy 450-550 forintnál olcsóbban lehetetlen előállítani az édességet, hiszen nemcsak az alapanyagokat kell ideszámítani, hanem a megnövekedett energiaköltséget és az alkalmazottak bérét is. A marketingről már nem is beszélve.

Címlapról ajánljuk

Szakértő az autós szigorításokról: a kényszerítő eszközök alkalmazását nem lehet kifogásolni, ha nem lépik túl a határokat

Az államtitkár szerint a közúti közlekedési törvény módosításával egyszerűbbé válik a közlekedést zavaró és a biztonságot veszélyeztető járművek elszállíttatása, továbbá jóval hatékonyabbá válhat a közúti ellenőrzés is. A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke az InfoRádióban elmondta: a kényszerítés módja és szigorúsága leginkább attól függhet majd, hogy az adott személy mennyire áll ellen a rendőri intézkedésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Hídemberekkel segítenék, hogy a hazai innováció a magyar gazdaságot erősítse

Hídemberekkel segítenék, hogy a hazai innováció a magyar gazdaságot erősítse

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) felmérése szerint a szellemitulajdon-védelemmel rendelkező európai vállalatok jelentős versenyelőnyt élveznek az erről nem gondoskodó versenytársaikkal szemben: átlagosan 23,8%-kal magasabb bevételt termelnek, illetve 22%-kal magasabb béreket is fizetnek. De hogy állnak ebben a versenyben a magyar vállalkozások, hol áll Magyarország az innovációs rangsorban? Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke szerint vannak területek, amelyeken az ország különösen jól teljesít – például a high-tech iparágak, orvostechnológiai vagy a gyógyszeripari fejlesztések – ugyanakkor még nem alakult ki annak a gyakorlata, hogy az egyetemi kutatók munkájuk eredményét a piacon próbálják meg hasznosítani. Ezért a hivatal létrehozta a "szabadalmi gyorsítósáv" szolgáltatását, amelynek segítségével 2 hónap alatt információt lehet kapni egy megoldás szabadalmazhatóságáról, 2026 szeptemberétől pedig szellemitulajdon-menedzsment mesterszak indul a Corvinuson, ahonnan olyan szakemberek kerülhetnek ki, akik segíthetnek a piaci szereplőknek gazdasági értéket teremteni az innováció jogi védelméből fakadó előnyökből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. december 8. 07:05
×
×
×
×