eur:
408.01
usd:
386.26
bux:
77123.76
2024. november 14. csütörtök Aliz
Nyitókép: Central Restaurante/Facebook

Ez most a világ legjobb étterme

A perui Central nevű étterem végzett első helyen a The World's 50 Best Restaurants ranglistáján, így kiérdemelte a „világ legjobb étterme” címét, letaszítva tavalyi trónjáról a dániai Geraniumot.

A Limában található étterem az indoklás szerint a hozzávalók nagy változatossága, valamint a „hagyományok életben tartása” miatt kapta a díjat, melynek átadóját a spanyolországi Valenciában rendezték meg.

A díj második helyezettje a spanyol, barcelonai Disfrutar nevű vendéglátóipari egység lett, ami már korábban is szerepelt a listán.

A limai Central már régóta az ínyencek paradicsomának számít, a sokféle befolyást, hagyományt ötvöző és kísérletezés jellemezte perui konyha pedig az egyik legjobbnak számít Latin-Amerikában. A Centralon kívül három másik limai étterem is felkerült az ötvenes listára: a Maido a 6., a Kjolle a 28., a Mayta pedig a 47. lett.

A legjobb első 50-be négy francia étterem is bekerült. Míg tavaly csak három volt a listán, a La Grenouillere, a Septime és a Plénitude, idén csatlakozott hozzájuk a Bruno Verjus vezette Table is.

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

A döntőbizottságban 1080 független szakértő – a többi között séfek, újságírók és több étteremtulajdonos - foglal helyet.

A döntnökök által alkalmazott kritériumok, a besorolások jogosultsága mindazonáltal évek óta vita tárgya a világ ínyencei között, elsősorban francia séfek szólaltak fel többször az ügyben, átláthatatlannak és homályosnak nevezve a kritériumokat.

Több francia, japán és amerikai bíráló 2015-ben elindította saját "A Lista" nevű, ezer éttermet rangsoroló gasztronómiai kalauzát.

Címlapról ajánljuk
Az NNGYK az allergének menzai kitiltásáról: ez nem csak a gyerekeket érinti

Az NNGYK az allergének menzai kitiltásáról: ez nem csak a gyerekeket érinti

A dió, a földimogyoró és a szezámmag is az anafilaxiás allergia fellépésének kiindulópontja lehet, ezért tűnnek el ezek az alapanyagok februártól a menzákról – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Táplálkozástudományi Főosztályának vezetője. Zentai Andrea hozzátette: a módosított jogszabály nemcsak a gyermekeket érinti, hanem mindenkit, akire vonatkozik a közétkeztetési rendelet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.14. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×