eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Central Restaurante/Facebook

Ez most a világ legjobb étterme

A perui Central nevű étterem végzett első helyen a The World's 50 Best Restaurants ranglistáján, így kiérdemelte a „világ legjobb étterme” címét, letaszítva tavalyi trónjáról a dániai Geraniumot.

A Limában található étterem az indoklás szerint a hozzávalók nagy változatossága, valamint a „hagyományok életben tartása” miatt kapta a díjat, melynek átadóját a spanyolországi Valenciában rendezték meg.

A díj második helyezettje a spanyol, barcelonai Disfrutar nevű vendéglátóipari egység lett, ami már korábban is szerepelt a listán.

A limai Central már régóta az ínyencek paradicsomának számít, a sokféle befolyást, hagyományt ötvöző és kísérletezés jellemezte perui konyha pedig az egyik legjobbnak számít Latin-Amerikában. A Centralon kívül három másik limai étterem is felkerült az ötvenes listára: a Maido a 6., a Kjolle a 28., a Mayta pedig a 47. lett.

A legjobb első 50-be négy francia étterem is bekerült. Míg tavaly csak három volt a listán, a La Grenouillere, a Septime és a Plénitude, idén csatlakozott hozzájuk a Bruno Verjus vezette Table is.

A The World's 50 Best Restaurants elnevezésű ranglista összeállítását a brit Restaurant magazin kezdte el 2002-ben promóciós céllal. Kezdetben a lap szerkesztői a vendéglátóiparban dolgozó barátaikat hívták körbe, de hamarosan globális jelentőséget kapott a lista, és az igény miatt komoly díjátadó ünnepség szerveződött köré.

A döntőbizottságban 1080 független szakértő – a többi között séfek, újságírók és több étteremtulajdonos - foglal helyet.

A döntnökök által alkalmazott kritériumok, a besorolások jogosultsága mindazonáltal évek óta vita tárgya a világ ínyencei között, elsősorban francia séfek szólaltak fel többször az ügyben, átláthatatlannak és homályosnak nevezve a kritériumokat.

Több francia, japán és amerikai bíráló 2015-ben elindította saját "A Lista" nevű, ezer éttermet rangsoroló gasztronómiai kalauzát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×