eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Forrás: Udvari Kamaraszínház, Facebook

Trianon: „alig létező tudást” oszt meg nézőivel a Udvari Kamaraszínház

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház társulata megfilmesítette Horváth Jenő történész A Milleniumtól Trianonig című könyvének első két fejezetét, amely június 4-én, a társulat YouTube-csatonáján lesz látható.

Az Udvari Kamaraszínház művészeti vezetője az InfoRádiót úgy tájékoztatta, hogy a későbbiekben az egész könyvet meg fogják filmesíteni, de a jelenlegi pillanatban még csak az első két fejezettel „foglalkoznak” az ötből. Andrási Attila szerint a fent nevezett mű az egyik legkiválóbb magyar diplomáciatörténet, „eleink egykori közös hazája, a magyar királyság utolsó 25 évéről szól”, amely

feldolgozására a trianoni békediktátum századik évfordulójánál aktuálisabb pillanatot nem is találhattak volna.

A június 4-én a társulat YouTube-csatornáján élesedő, a Horváth Jenő A Milleniumtól Trianonig című könyvén alapuló történelmi film egy klipszerűen vágott, pergő ritmusú oktatófilm a diplomácia művészetéről, foglalta össze a művészeti vezető. A filmben feltűnik többek között Csomor Csilla, Szabó Sipos Barnabás, Dóczy Péter, Papp Ancsa, Szemerédi Bernadett, Rátonyi Tibor, Csizmadia Gergely, az Udvari Kamaraszínház szinte valamennyi színésze a délvidékieket leszámítva a karanténhelyzet miatt – tette hozzá.

Andrási Attila megjegyezte, a forgatás nagyon izgalmasan alakult, miután annak során nem szokványos témák merültek fel, ilyenkor pedig mindig igyekszik kihasználni az alkalmat, hogy a színészekkel egyetemben belemerüljön egy régebbi, mára már letűnt kor gondolkodásába, viselkedésvilágába. Egyáltalán, hogy elképzeljék azt a valóságot, ami akkor még élhető volt – fogalmazott.

Megjegyezte,

a nézők a film által olyan ismeretekre tehetnek szert, amit nem oktatnak az iskolában.

Maga A millenniumtól Trianonig című könyv 1938 karácsonyán jelent meg, hiszen az író rengeteget dolgozott azon, hogy egy objektív, tényszerű és tárgyilagos könyvet tegyen az olvasója elé. Azonban 1945-ben elégették ezeket a műveket, és csak 2004-ben adták ki újra mintegy 2000 példányban, vagyis lényegében egy „alig létező tudást próbál megosztani” az Udvari Kamaraszínház a nézőivel – emelte ki a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×