eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjével és egyik producerével közös pódiumbeszélgetésen a 2. Magyar Filmhéten Budapesten, a Cinema City MOM moziban 2016. március 3-án. A legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat Nemes Jeles László rendező 2016. február 28-án vette át Los Angelesben.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Új csatornát kapnak a magyar filmek

Pozitív várakozásokkal tekint a szakma a magyar filmet érintő jogszabályi változásokra és a Magyar Filmintézet január 1-jei létrejöttére - mondta a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke.

Novák Emil kedvező fejleményként értékelte, hogy növekszik a filmtámogatás összege, így több lehetőség nyílik arra, hogy szélesebb körben, nagyobb költségvetésből készüljenek olyan műfajú filmek is, amelyeket korábban kisebb összegekből forgattak le.

Az új rendszerben

elmosódnak majd a különbségek a játék- és tévéfilmes műfajok között,

ahogy ez az egész világon megfigyelhető, jó példát mutatnak erre a Netflix sikerei - emelte ki Novák Emil.

A Filmakadémia elnöke hozzátette, hogy az új rendszer reményeik szerint a korábbi mecenatúra hagyományain fog működni az úgynevezett kisműfajok kategóriájában, a játékfilmek esetében pedig az új összetételű döntőbizottság talán új színt is hoz majd a forgatókönyvek kiválasztásában.

Mikor Andy Vajna vezetésével létrejött a Magyar Nemzeti Filmalap, az általa tervezett rendszert már azelőtt kritikák érték, mielőtt elkezdett volna működni - idézte fel Novák Emil, aki szerint most azonban már láthatóak az eredmények. Oscar-díj, Arany Medve, most pedig a Magyar Média Mecenatúra Program fantasztikus, friss sikere: az általuk támogatott filmet, Tóth Barnabás Akik maradtak című játékfilmjét az amerikai filmakadémia beválogatta az Oscar-díj nemzetközi filmek kategóriájának tízes, döntős listájára - sorolta az eredményeket.

"Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évnek kiemelkedő eredményei vannak, a magyar mozgóképipar pozitív irányba halad"

- értékelte az eddig eltelt időszakot a szakember.

Novák Emil a Magyar Filmakadémia egyik legfontosabb feladataként jelölte meg, hogy a magyar film népszerűségét visszahozza mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

Elmondása szerint a Filmintézet egyik újdonsága lesz, hogy támogatásával

elindul szeptembertől egy magyar filmeket vetítő, online televíziós csatorna,

de a Filmakadémia is próbálja a magyar közönséghez eljuttatni a magyar filmeket: terveik szerint például nyáron Veszprémben és a Balaton környékén szabadtéri mozikba szerveznek vetítéseket.

Értesüléseik szerint a Filmintézeten belül létrejön egy új filmforgalmazási rendszer is, amely minden műfajban követi és segíti a magyar filmek nemzetközi forgalmazását is, hiszen ebben nagy lehetőségek vannak a dokumentum- és tévéfilmek esetében is - számolt be.

Novák Emil hangsúlyozta: az új rendszer egyik garanciája a kormánybiztos, Káel Csaba személye, akit a szakma egyértelműen a legmegfelelőbb embernek tart erre a feladatra.

Mint elékeztetett, a Filmakadémia által első alkalommal odaítélt Magyar Filmdíjat a Magyar Média Mecenatúra Programot kilenc évig vezető Kollarik Tamás kapta, akit köszönet illet a magyar film elmúlt években elért szép sikereiért. A Filmakadémia célja ezzel az elismeréssel a hagyományteremtés: ezentúl minden karácsonykor szeretnének díjazni egy olyan, nem filmes szakembert, aki sokat tett a magyar film sikeréért - tette hozzá Novák Emil.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×