eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Januártól létrejön a Nemzeti Filmintézet

A teljes mozgóképszakmáért felel majd a Nemzeti Filmintézet, amely Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kezdeményezésére jöhet létre január 1-től. Az erről szóló törvényjavaslatot már benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek.

Az erről szóló törvényjavaslatot már benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek - közölte szerdán a Magyar Nemzeti Filmalap. Az összegzés szerint a nemzeti Filmintézet a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve, a nevének megváltoztatásával jön létre azzal a céllal, hogy a támogatási rendszerek egységesítése, a támogatások észszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen.

A törvényjavaslat szerint a mozgóképipar struktúráit rendszerszinten szükséges tovább építeni a támogató tevékenység összehangolásával intézményi szinten.

"Elismerve a hazai mozgóképipar és filmkultúra megújítása során eddig elért eredményeket, tovább kívánjuk fejleszteni a magyar kultúrát és mozgóképipart. A Nemzeti Filmintézet létrehozásával az a célunk, hogy a mozis és televíziós forgalmazásra szánt alkotások támogatási rendszerének egységesítése, a támogatások észszerűbb és átlátható felhasználása révén még több sikeres, minőségi magyar alkotás készülhessen" - idézi a közlemény Káel Csabát.

Ennek érdekében a Nemzeti Filmintézet a Televíziós Film Mecenatúra és a Televíziós Filmkollégium által ellátott támogatási feladatok jogutódja lesz.

A kormánybiztos szerint az új intézmény létrehozásával kiszámítható, folyamatos munkalehetőség biztosítható a mozgóképipar szereplőinek. A párhuzamosságok kiküszöbölésével a Nemzeti Filmintézet azonos költségvetési forrásból hatékonyabb produkciós lehetőséget biztosít a magyar filmelőállítóknak - közölték.

A Nemzeti Filmintézet a támogatói feladatai mellett a Magyar Nemzeti Filmalapban kialakított rendszert folytatva felelős lesz

  • a közgyűjteményként működő Filmarchívum,
  • a teljes körű utómunka-szolgáltatás nyújtó Filmlabor,
  • a hazai és külföldi produkciókat kiszolgáló Mafilm működtetésért, fejlesztésért,
  • a magyar alkotások nemzetközi értékesítéséért,
  • a filmes szakemberképzésért, továbbá
  • a mozgóképkultúra oktatásért.

Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos a Nemzeti Filmintézet terveiről azt is elmondta, hogy a külföldi és a hazai produkciók hatékony kiszolgálása érdekében szükség van a hazai filmstúdiók fejlesztésére, a tervek közt szerepel a Mafilm fóti stúdiótelepének bővítése összesen 4 ezer négyzetméterrel - tartalmazza a közlemény.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×