eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Ertl Zsombor (k) Baracs Iván szerepében Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor Mágnás Miska című operettjének próbáján a Vígszínházban 2019. október 25-én. A darab bemutatója Eszenyi Enikő rendezésében 2019. október 26-án lesz.
Nyitókép: Ertl Zsombor (k) Baracs Iván szerepében Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor Mágnás Miska című operettjének próbáján a Vígszínházban 2019. október 25-én. A darab bemutatója Eszenyi Enikő rendezésében 2019. október 26-án lesz. MTI/Szigetváry Zsolt

Eszenyi Enikő Mágnás Miskája tartogat némi meglepetést

Szombat este mutatja be a Vígszínház a Mágnás Miska című operettet Eszenyi Enikő rendezésében. Bár több mint száz éves színdarabról van szó, az alkotók szerint voltaképpen kortárs és nagyon is mai mű a Mágnás Miska. Eszenyi Enikővel Kocsonya Zoltán beszélgetett.

A Király Színház Rátkai Mártonnal és Fedák Sárival 1916-ban mutatta be, most pedig ifj. Vidnyánszky Attila és Szilágyi Csenge játsszák a főszerepeket a szombat este bemutatásra kerülő Mágnás Miska című operettben – ismertette Eszenyi Enikő az InfoRádiónak nyilatkozva.

Bár a Vígszínházban hagyomány, hogy műsorra tűznek operettet, az aktuális műben szereplő fiatal színészgárda még nem játszott ilyenben, ahogyan a színház fiatalabb közönsége előtt sem ismert ez a műfaj. Eszenyi Enikő a mostani csapattal kapcsolatban úgy érzi, hogy nagyszerűen meg fogják valósítani, ami kiváló alkalom arra is, hogy megtanulják, milyen is egy háromfelvonásos zenés mű.

A Vígszínház igazgatója és Vörös Róbert dramaturg a Mágnás Miska valamennyi változatát elolvasták, és ennek alapján jutottak arra, hogy hozzájuk az 1916-os ősváltozat áll a legközelebb.

Eszenyi Enikő számára nagyon tetszett a bemutatóbéli változat arányossága, a humorra, a játékos szellemessége, aminek a szövegkönyvébe – mint fogalmazott – már csak belekarcoltak és a maira igazították olyan kifejezésekkel és hangsúlyokkal, amely a mai korra jobban reflektál.

A Mágnás Miska immár száz éves története során a hangsúlyok, a figurák élethelyzete időről időre nagyot változott, eközben Eszenyi Enikőék fontosnak tartották, hogy Baracsról–Rolláról és Marcsáról–Miskáról szóljon a történet, az ő kis életükről, és hogy hogyan élik meg a Korlath famíliával a kapcsolatukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×