eur:
392.68
usd:
362.82
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Vuk című rajzfilm karakterei a Színes Város Csoport 800 négyzetméteres falfestményén a VIII. kerületi Baross utcában 2019. október 21-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Telepingálták rókával a Baross utca 109. tűzfalát

Elkészült kedden az óriás festmény a Józsefvárosban található Baross utca 109. szám alatti ház tűzfalán, a képen a Vuk című rajzfilm karakterei láthatók - közölte a Színes Város Csoport.

A Színes Város Csoport művészei Józsefváros Önkormányzata támogatásával ismert magyar meséket festenek fel a VIII. kerületben.

Először a Szaffi valósult meg a Szigony utca 10. szám alatt 600 négyzetméter nagyságban,

az elmúlt két hónapban pedig a Vuk karaktereit festették fel 800 négyzetméter nagyságú felületre. Várhatóan négy héten belül elkészül a Vízipók-csodapók, ezt a Macskafogó, valamint a Vuk folytatása követi, de terveik között szerepel Somogyi János festőművésznek az 1965-ben készült, Nők galambokkal című sgraffitójának újragondolt változata a Tolnai Lajos utcában.

Három évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy régi magyar mesék kerüljenek a VIII. kerület lakóházainak falára. A tűzfalak minden esetben energetikai korszerűsítésen is átesnek, amely megoldásnak köszönhetően hosszú távon fejlesztik a társasházak homlokzatait. A projektekre a társasházak az önkormányzatnál, pályázat útján jelentkezhettek.

A közlemény idézi Megyeri Andrást, a Színes Város Csoport alapítóját, aki elmondta: a Norvég Civil Alap által támogatott, tíz évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés eredeti célja többek között az volt, hogy hídszerepet alakítsanak ki az alkotó művészek, a helyi közösségek, a civil szervezetek, az önkormányzatok, és a nagyvállalatok között.

Mostanra közel száz hazai projekt valósult meg, de

születtek alkotások Londonban, Moszkvában és Berlinben is, összességében pedig több tízezer négyzetméter falfelület újulhatott meg a program során.

Mint mondta, ezek a józsefvárosi projektek jelentős mérföldkőnek számítanak a szervezet életében, ugyanis itt példaértékszerűen valósult meg az, amit tíz évvel ezelőtt megálmodtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Leleplezték a vakcinagyártók és gyógyszercégek sötét titkát

Leleplezték a vakcinagyártók és gyógyszercégek sötét titkát

Akkor, amikor a betegek a magas gyógyszerárak miatt életveszélyes késedelmekkel szembesülnek a gyógyszerek beszerzésében, az Investigate Europe által végzett vizsgálat megállapította, hogy a világ 15 legnagyobb gyógyszergyártója több mint 1300 leányvállalatot működtet adóparadicsomokban, miközben az elmúlt öt évben több mint 580 milliárd eurónyi globális nyereséget halmoztak fel. A vizsgálat szerint olyan cégek mentik ki a profitjukat, mint az AstraZeneca, a Sanofi vagy a Bayer, amelyek jelezték, semmi törvénytelent nem követnek el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×