A kávékészítés legfontosabb tudnivalóiról és az itthoni kávékultúráról Nezvál Máté kávépörkölő mester számolt be részletesen.
"Mostmár a világ minden pontján vannak olyan farmok és termelőterületek, ahol odafigyelnek hogyan termesztik a kávét, így nagyon sok helyről érkezik magas minőség. A kávé mellett persze a víz is sokat számít, nagyon fontos, hogy mindig szűrt vizet használjunk. Olyan ez, mintha egy asztal négy lábát néznénk, ha az egyik rövidebb, akkor minden felborul" - magyarázta Nezvál.
Elmondása szerint
a magyarországi kávés kultúra nagy múltra tekint vissza, a századfordulón mi voltunk a kelet Párizsa.
"Aztán volt egy negyven év, amikor a pezsgő kávéházi életet céltudatosan tönkretettük" - mondta a kávépörkölő mester. Szerinte ma már a kávézók azt a szerepet töltik be mint régen, vagyis mikroközösségeknek biztosítanak találkozási lehetőségeket.
A magyar kávés kultúra az utóbbi időben az olaszt követte, de
a világosabb pörkölés elterjedésével kezdjük megismerni más országok kávéit is.
Az ár-érték arány kapcsán Nezvál kifejtette: egy nevesebb brand esetén már inkább a márkát fizetjük meg, de az olcsó kávénál jó okkal feltételezzük, hogy silány nyersanyagból készült a termék. Ugyanígy egy külön csomagolt, lepörkölt, drágább kávénál kicsi az esélye, hogy zsákba macskát kapjunk, ezért biztosak lehetünk a jó minőségben.