eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Még mindig sok a füst a főkém körül

Bár James Bond már nem gyújt rá, még mindig túl sokszor jelenik meg a dohányzás a 007-es filmekben - állapította meg egy tanulmány, mely a 007-es ügynök filmjeit elemezte a füstölés szempontjából.

Az új-zélandi Otago Egyetem tudósainak tanulmánya a Tobacco Control brit szaklap aktuális számában jelent meg.

A kutatók vizsgálatuk során azt találták, hogy az ügynök ugyan 2002 után egyetlen filmjében sem gyújt rá, ám továbbra is kénytelen mások, köztük aktuális szerelmei cigarettafüstjét belélegezni.

Mivel a filmekben látott dohányzás hatással van a tizenévesekre és a Bond-széria a leghosszabb ideje tartó és legnagyobb bevételt hozó mozis sorozat, a kutatók szerint aggodalomra ad okot az, amit elemzésük során a dohányzásról találtak.

Sok tanulmány foglalkozott már Bond életmódjával számos más szempontból, ám a dohányzás filmbeli megjelenéséről és egészségre gyakorolt hatásáról még nem volt részletes elemzés, mióta a kém 1962-ben először rágyújtott.

Az új-zélandi kutatók 24 Bond-filmet elemeztek, az utolsót 2015-ben mutatták be. Azt találták, hogy az ügynök a legtöbbet a hatvanas években füstölt, az akkor készült filmek 83 százalékában dohányzott, ezután egyre kevesebbet, míg a 2002-es Halj meg máskor után végleg felhagyott az egészségtelen szokással.

Amikor még dohányos volt, átlagosan a film kezdetétől számított 20. percben gyújtott rá először. Szexpartnerei is egyre kevesebbet füstöltek az idők során, de nem hagyták abba, még a 2012-es 007 - Skyfallban is látható ilyen jelenet.

Partnereinek cigarettázása Bondot is jelentős mennyiségű füstnek tette ki, bár passzív dohányzásának mértékét korlátozta kapcsolatainak jellemzően rövid időtartama - írták a kutatók.

A dohányzás eszközeiként álcázott kémkütyük, például az öngyújtóba rejtett rakétaindító, viszonylag rövid karriert futottak be a 007-es filmekben, a hetvenes években jelentek meg a leggyakrabban, akkor a filmek 80 százalékában voltak láthatók, ám 1989 után teljesen eltűntek.

Cigarettamárka két filmben tűnt fel: az 1979-es Holdkeltében és az 1989-ben bemutatott A magányos ügynökben, amikor az egyik gyártóval kötöttek szerződést termékelhelyezésről, hogy a márkát reklámozzák a japán piacon.

Csupán egy Bond-mozi készült, ahol egyetlen jelenetben sem volt látható semmi, ami a dohányzással kapcsolatos, ez a 2006-os Casino Royale volt.

A legutóbbi, 2015-ben bemutatott 007-es filmben Bond egyetlen fontosabb szövetségese sem gyújtott rá, más szereplők azonban még mindig füstöltek.

A kutatók kitértek arra is, hogy a sorozatban többször tettek kísérletet a dohányzás veszélyeinek említésére vagy bemutatására. Az első az 1967-es Csak kétszer élsz című epizódban történt, ezután előfordult 1974-ben, 1979-ben és 1997-ben. Az 1999-es, A világ nem elég című filmben Miss Moneypenny undorodva dobja a szemétbe Bond ajándékát, egy szivart.

Ennek ellenére a dohányzás szinte állandó megjelenése továbbra is problémát jelent a nézők egészsége szempontjából, különösen azért, mert a sorozat igen népszerű - olvasható a tanulmányban.

A szerzők hozzátették, hogy ugyan a dohányzás vesztésre áll Bond edzettségével és iskolázottságával szemben, mégis jól illik ahhoz a jellemvonásához, hogy más veszélyeket figyelmen kívül hagy, többek között rengeteget iszik és gyakran hajt őrült sebességgel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:11
×
×
×
×