eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Molnár B. Tamás: a helyén kell kezelni a Bocuse d'Or győzelmet

Széll Tamás győzelme a Bocuse d`Or szakácsolimpia európai döntőjében hatalmas teljesítmény, ugyanakkor a magyar gasztronómia alappilléreivel továbbra is komoly gondok vannak - mondta az InfoRádiónak Molnár B. Tamás.

Molnár B. Tamás hangsúlyozta, nagyon sok munka van abban, hogy Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai selejtezőjét.

„Tágabb értelemben, a magyar gasztronómiának mindenképpen jó a figyelem, egy pár napig velünk foglalkozik a sajtó, de nem szabad ezt túlértékelni, jó lenne a helyén kezelni” – hívta fel a figyelmet a gasztronómiai szakújságíró.

„A magyar gasztronómiának három olyan pillérre van szüksége, amiben még nem vagyunk olyan erősek. Egyrészt a nagyon jó, megbízható, honi alapanyagok széles köre, még csak egy-egy jó termelő van, országosan ez azért kevés. A képzés változatlanul katasztrofális állapotban van, nagyon nagy az elvándorlás a szakmából. A harmadik fontos momentum a közönség. Az étterembe járáshoz, az igényes étkezéshez pénzre van szükség, valamint felvilágosításra és igénykeltésre is” - emelte ki Molnár B. Tamás.

A gasztronómiai szakújságíró úgy fogalmazott, rossz történelmi örökségünk, hogy sokat eszünk, de nem igényesen és odafigyelve. Ennek egyik oka, hogy az alapvető alapanyagokkal is gond van.

„Látszik egy olyan élvonalacska, az a néhány tucat étterem, amelyikre azt lehet mondani, hogy nemzetközi összehasonlításban is fent van a gasztronómia térképen, Bécsben is megállnák a helyüket. Az egyszerű, jó éttermek tekintetében azonban sehol nem vagyunk Bécshez képest” - fűzte hozzá Molnár B. Tamás.

„Azt látjuk, hogy a jó, igényes, szenvedélyes alapanyag-termelő vagy -előállító nem a gazdavilágból jön, hanem kívülről. A legjobb kertészek egyike gazdasági újságíró volt, a másik a MOL-nak volt vezető szakembere” - mondta a gasztronómiai szakújságíró.

Molnár B. Tamás reményét fejezte ki, hogy egy ilyen siker segíti-e a magyar gasztronómia fejlődését.

„Minél több ilyen siker, érdekes és jó étterem: egyszerű és csúcsgasztronómiai, felkelti az érdeklődést és egyre többekben az igényt, olyanok is felkapják a fejüket, akik eddig nem foglalkoztak a kérdéssel” - hangsúlyozta a gasztronómiai szakújságíró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×