eur:
396.87
usd:
359.31
bux:
71741.47
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

A Kádár-filmről hallgat a sajtó

A kádárizmusnak alapot adó hazugság és hallgatás még mindig nagyon erős Magyarországon - véli Sólyom András, aki a kommunista vezető utolsó beszédéről készített dokumentumfilmet. Alkotásával az volt a célja, hogy lerombolja ezt a falat. Filmje azonban a sajtó számára észrevétlen maradt.

Szombattól látható a Hunnia Moziban Sólyom András: Kádár utolsó beszéde című dokumentumfilmje. A filmben archív felvételek, valamint Kornis Mihály előadása segítik a nézőt, hogy értelmezhesse Kádár János monológját.

A beszéd 1989. április 19-én, az MSZMP központi bizottsága előtt hangzott el - mondta az InfoRádióban a rendező. Bár Kádár Jánost mindenki megpróbálta lebeszélni arról, hogy beszédet mondjon, ő mégis ragaszkodott hozzá. Környezete attól félt, hogy nem tudja összeszedni a gondolatait, és olyan dolgokat mond el, amelyekről nem akarna beszélni.

Kádár tudta

Látszólag valóban kontrollálatlanul beszélt - közölte Sólyom András, aki szerint azonban Kádár jól tudta, hogy az utolsó beszédét mondja. "Szóba került '56 is, holott korábban sosem beszélt erről, és Kádárból kifakadt a lelkiismeret-furdalás Nagy Imre miatt".

A filmet másfélmillióan látták a televízióban. Bár a interneten hatalmas visszhangja volt, az írott sajtó mintha észre sem vette volna. Az alkotók célja az volt, hogy lerombolják a hallgatás és a hazugság falát, amelyre a Kádár-rendszer épült. Sólyom András szerint azonban ez a fal még ma is nagyon erős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 10:34
×
×
×
×