eur:
394.08
usd:
364.57
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Visszaadni, vagy nem visszaadni?

Berlinben a kancellári hivatalban értekezlet kezdődött a náci korszakban elkobzott zsidó kulturjavakról. A döntés a hírek szerint nem csak német, hanem külföldi múzeumokat is érinthet.

A német kulturális miniszter vezetésével politikusok, múzeumigazgatók és művészeti szakértők vitatják meg az elrabolt műkincsek visszaszármaztatásának igencsak kényes kérdését, miközben a kárvallottak, illetve leszármazottaik egyre hangosabban sürgetik a törvénytelenül kisajátított műkincsek visszaadását.

A német tárcavezető egyszerű tapasztalatcserének nevezte a hétfőn kezdődött megbeszéléseket. Bernt Neumann alighanem így akarta ellensúlyozni azokat a jelentéseket, amelyek egyenesen válságcsúcsot emlegetnek.

Ugyanis nemcsak német, hanem külföldi múzeumokat is komolyan fenyeget az a veszély, hogy a kiállított tárgyak egy részét vissza kell szolgáltatniuk egykori tulajdonosaiknak, akiktől a náci uralom idején kobozták el azokat.

A kérdést az teszi különösen aktuálissá, hogy Ernst Ludwig Kirchner expresszionista festő 1913-ban készült Berlini utcakép című művéről nemrég kellett lemondania a német főváros egyik múzeumának, miután Berlin a festményt visszaadta az egykori zsidó tulajdonos leszármazottjának.

Szakértők szerint a Kirchner-kép csupán egyike annak a közel félszáz alkotásnak, amelyek a náci Németországban elkobzott képek közül még múzeumok falain lógnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×