eur:
404.61
usd:
374.18
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Rendőrök a solingeni késelés gyanúsítottját viszik meghallgatásra a legfelsőbb bíróság épületéhez Karlsruhéban 2024. augusztus 25-én. Egy nappal korábban egy 26 éves szíriai férfi késsel emberekre támadt az észak-rajna-vesztfáliai város fennállásának 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A merénylő három embert megölt, nyolcat megsebesített. A hatóságok másnap őrizetbe vették a gyanúsítottat, aki ellen szándékos emberölés és terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak eljárást.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Késve jött a késkorlátozás? – Németország aggódik

A német parlament jóváhagyta, hogy egy sor új intézkedéssel szigorítsák a menedékjogra és a migrációra vonatkozó szabályokat. Szigorították a fegyvertörvényt is: tilos lesz például kést vinni a nyilvános rendezvényekre vagy a tömegközlekedési eszközökre. A második törvénytervezet a terrorizmus elleni harcot fokozná, ez azonban a törvényhozáson nem ment át, mert a jobboldal tovább szigorítana – mondta az InfoRádió kérdésére Párducz Árpád, a Migrációkutató Intézet kutatója.

Párducz Árpád szerint a német politikai életet és a társadalmat is erőteljesen érintette a nyári mannheimi és a solingeni késes támadás. Azóta is voltak késes támadások, hiába ígért a kormány erőteljesebb rendőri jelenlétet.A korábban beígért szigorításokat végül ebben a szigorítási biztonságcsomagban öltöttek testet. A Migrációkutató Intézet kutatója felidézte: szeptemberben az izraeli konzulátus környékén lövöldöztek Münchenben, illetve a közelmúltban is történt egy késelés, valamint egy terrortámadás elkövetésével gyanúsított líbiai migránst is letartóztattak a hatóságok, akinek a menedékkérelmét tavaly utasították el.

"A közösségi terekben, illetve a tömegközlekedésen betiltották a kések viselését, illetve a rugós kések birtoklását köztereken teljes egészében betiltották, valamint a különböző fegyverbirtokosokat, akár vadászokat, akár sportlövőket a hatóságok már sokkal szigorúbban ellenőrzik majd" – mondta Párducz Árpád.

Az új szabályozás másik lényeges változtatása, hogy ha egy Németországban tartózkodó migránsról kiderül, hogy egy másik uniós országban már regisztrálták, ebben az esetben a német hatóságok őt visszaküldhetik az adott tagországba, és nem kell a különböző szociális hozzájárulási segélyeket sem kifizetni számára. Tiltott lesz továbbá a hazautazás a menedékkérők számára a kibocsátó országokba, ez alól kizárólag a családtag halála jelenthet majd kivételt – ismertette az intézkedéseket a Migrációkutató Intézet kutatója.

A kutató jelezte, az csomag egy része nem ment át a Bundesraton: a tartományokat képviselő szövetségi tanács kifogásolja, hogy a törvényi szabályozás csak különleges engedéllyel tenné lehetővé a különösen súlyos bűncselekménnyel gyanúsított személyek különböző elektronikus eszközeiről az adatok lementését és vizsgálatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×