eur:
404.62
usd:
374.15
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tartományi vezetője a CDU pártbizottsági ülésére érkezik Berlinben 2024. június 10-én, az európai parlamenti választások másnapján.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Már a német tartományok miniszterelnökei is a migráció elleni fellépés szigorításáról vitáznak

Lipcsében gyűltek össze a tizenhat német tartomány vezetői, hogy megvitassák a közös problémáikat: a konferencia fő témája a migráció és attól elválaszthatatlanul az integráció kérdése, az oktatás, illetve az egészségügy problémái és a tartományokat szinte kivétel nélkül sújtó eladósodás.

A migráció problémájának súlyosságát jelzi, hogy szeptemberben hálom keleti tartományban rendeztek helyi parlamenti választásokat, és mindhárom helyütt jelentősen előretörtek a menekültek befogadását ellenző pártok, mindenekelőtt a radikális jobboldal AfD , valamint az év elején alakult radikális baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW).

A házigazda az a Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő, aki kollégái közül a leghangosabb szószólója annak, hogy rögzítsék a befogadott menekültek éves számát. A felső határt "több tízezerben" határozta meg, és utalt arra is, hogy az Ukrajna ellen immár csaknem három éve indított orosz háború óta Németország Ukrajnából mintegy 1,2 millió embert fogadott be. Az ide évre mintegy 200 ezerre számít. "Németország mindig védelmet nyújt az embereknek, de nekünk kell eldöntenünk, hogy kik jöhetnek hozzánk" – hangsúlyozta a szász kormányfő.

Az ARD közszolgálati médium szerint a konzervatív tartományi vezetők általában hasonló véleményen vannak, a szociáldemokrata miniszterelnökök jóval "liberálisabbak".

Így Alsó-Szászország szociáldemokrata miniszterelnöke, Stephan Weil a Handelsblattnak nyilatkozva Kretschmer javaslatát "illuzórikusnak" nevezte. "A politikailag üldözöttek számára a menedékjog biztosítása a német alkotmány alapvető része" – emlékeztetett Weil.

A radikális migrációs fordulat egyik legerősebb konzervatív képviselőjeként foglalt állást ezúttal is Markus Söder bajor keresztényszocialista miniszterelnök.

"Aki nem tesz eleget a lakosság akaratának, az csak a szélsőséges pártokat erősíti, és gyengíti demokráciánkat"

– fogalmazott Söder, aki szerint ezt bizonyították a legutóbbi tartományi választások is.

A várható vita élességét jelzi, hogy az önálló tartomány Bréma szociáldemokrata polgármestere elutasította a konzervatívok azon igényét, hogy az illegális migránsok kitoloncolása már a német határokon megtörténjék. "Ha ez a szabály életbe lép, minden ország a többi rovására oldja majd meg ilyen jellegű problémáit" – érvelt Andreas Bovenschulte.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×