eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz
Az újonnan alakult 154. gépesített dandár katonái álcahálót terítenek egy 2S1 Gvozdika önjáró lövegre, mielőtt harcállásba vonulnak az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban 2024. október 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

A front egyik pontján egymást lőtték az orosz katonák, máshol viszont előrenyomultak

Heves harcokról számolt be az ukrán elnök a fronton és Kurszk megyében. A zaporizzsjai Levadne elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium.

Heves harcokról számolt be az ukrajnai frontvonalakon hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, továbbá arról, hogy az orosz csapatok több napja próbálnak áttörni az ukrán védelmen az oroszországi Kurszk megyében. Olekszandr Szirszkij főparancsnok a hétfői haditanácson tájékoztatást adott a legfrissebb harctéri helyzetről. Jelentése szerint a leghevesebb harcok változatlanul a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove településeknél dúlnak. Szirszkij kiemelte, hogy az orosz csapatok ötödik napja próbálják áttörni az ukrán védelmet a kurszki régióban. Hangsúlyozta egyúttal, hogy az ukrán katonák kitartanak, és ellentámadásba lendülnek.

Az elnök bejelentette, hogy ezen a héten nyilvánosan bemutatják az ukrán győzelmi tervet a partnerek által javasolt módosított változatában.

Pavlo Rozlacs, az ukrán 80. különálló deszantos rohamdandár parancsnoka a TSZN ukrán televíziónak hétfőn adott interjújában elmondta, hogy hogyan készítették elő az ukrán támadást az oroszországi Kurszk megye ellen. Két nappal a kurszki ukrán hadművelet augusztus 6-i kezdete előtt

egységének egyik százada a különleges alakulatok katonáival együtt behatolt Oroszországba, ahol előkészítette az ottani orosz csapatok kommunikációs rendszerének megsemmisítését és az ellenséges egységek megzavarását.

Szavai szerint az orosz parancsnoki állásokra mért csapások megzavarták az orosz csapatok közötti kommunikációt, ami káoszt okozott soraikban. A rossz kommunikáció miatt az orosz katonák egymásra kezdtek lőni, ami további előnyhöz juttatta az ukrán alakulatokat - mondta.

Elfoglalták Levadne települést a zaporizzsjai régióban az Ukrajnában harcoló orosz erők - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Apti Alaudinov vezérőrnagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének helyettes vezetője, a Csecsenföldön felállított Ahmat különleges alakulat parancsnoka hétfőn bejelentette a Kurszk állami rádió- és televíziótársaságnak, hogy

az orosz erők visszafoglalták az oroszországi, ukrán határ menti kurszki régióban augusztus óta ukrán ellenőrzés alá került területek felét.

A katonai tárca által hétfőn kiadott tájékoztatás a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be orosz előretörésről, Ukrajnában 14, a kurszki régióban pedig öt megkísérelt ellentámadás visszaverése mellett. A moszkvai összegzés szerint a "különleges hadművelet" övezetében több mint 1750, Kurszk irányában pedig további több mint 300 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×