eur:
401.64
usd:
364.55
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga
The British Indian Ocean Territory (BIOT) or Chagos Islands (formerly the Oil Islands) is an overseas territory of the United Kingdom situated in the Indian Ocean, halfway between Africa and Indonesia. The territory comprises a group of seven atolls comprising more than 60 individual islands, situated some 500 kilometers (310 mi) due south of the Maldives archipelago. The largest island is Diego Garcia (area 44 km squared), the site of a joint military facility of the United Kingdom and the United States. Following the eviction of the native population (Chagossians) in the 1960s, the only inhabitants are US and British military personnel and associated contractors, who collectively number around 4,000 (2004 figures). (Photo by: Pictures From History/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: History/Universal Images Group via Getty Images

London lemondott egy fontos szigetcsoportról

Mauritiusnak adja át az indiai-óceáni Chagos-szigetcsoport feletti szuverenitást a brit kormány.

A londoni külügyminisztérium által csütörtökön bejelentett történelmi jelentőségű politikai megállapodással több évtizedes jogi és diplomáciai vita zárul le.

A tárca külön közleményben hangsúlyozza, hogy a szigetcsoport legnagyobb szigetén, Diego Garcián működő,

stratégiai fontosságú brit–amerikai haditengerészeti és légitámaszpont működése az egyezmény alapján továbbra is biztosított.

Sir Keir Starmer brit és Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök közös közleménye szerint mindkét ország elkötelezte magát a támaszpont hosszú távú és biztonságos működése mellett, mivel a katonai létesítmény létfontosságú szerepet tölt be a regionális és a globális biztonsági rendszer fenntartásában.

Az Egyesült Államokkal csaknem hat évtizede kötött, titkosított szerződésben London vállalta, hogy a Chagos-szigetek kétezer lakóját elszállítja a szigetcsoportról, közvetlen irányítása alá veszi a szigeteket Indiai-óceáni Brit Területek néven, és nem engedélyezi a jórészt Mauritiusra áttelepített egykori lakosok visszatérését.

Az otthonuk elhagyására kényszerített chagosiak és leszármazottaik az elmúlt évtizedekben több bíróság pert is megnyertek a brit kormány ellen, London azonban csak most jutott egyezségre arról, hogy lemond a szigetcsoport feletti fennhatóságról.

A megállapodást lehetővé tévő egyik legfőbb tényező az volt, hogy a Diego Garcián működő támaszpont jövőbeni fennmaradásáról is sikerült egyezségre jutni.

Diego Garcia a hidegháború idején, illetve az öbölháborúk alatt is alapvető szerepet töltött be, és amerikai B-52-es hadászati bombázók is állomásoztak itt.

A londoni külügyminisztérium csütörtöki ismertetésében úgy fogalmaz, hogy a kétévi tárgyalássorozat eredményeként megszületett megállapodás alapján Mauritius szuverenitása a Chagos-szigetek egészére, köztük Diego Garciára is kiterjed, de

az egyezmény Nagy-Britanniának is felhatalmazást ad „99 évnyi kezdeti időszakra” a Diego Garcián működő támaszpont feletti szuverén jogok gyakorlására.

A megállapodás szerint Mauritius akadálytalanul végrehajthatja azt a programot, amelynek célja a chagosiak visszatelepítése a Chagos-szigetekre, de ez nem vonatkozik Diego Garciára.

A brit külügyi tájékoztatás hangsúlyozza, hogy politikai megállapodás jött létre, amelyet formális államközi szerződéssel kell majd véglegesíteni.

A minisztérium szerint a politikai megállapodást az Egyesült Államok és India is maradéktalanul támogatja.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×