eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Hells Angels és társaik - egyes államok elkezdték más szervezetekre bízni a titkosszolgálati piszkosmunkát

Az autokráciákból elmenekült emberek védelme egyre nehezebb, ugyanis gyilkosságokat, emberrablásokat bízhatnak távoli országok a helyi bűnözői csoportokra. Úgy tűnik, ez így egyszerűbb és olcsóbb, mintha a titkosszolgálatok beépített emberei végeznék el a műveleteket.

Magas rangú biztonsági tisztviselők a The Washington Postnak elmondták, hogy a kormányok által alkalmazott helyi bűnözők még nehezebbé tették azoknak a védelmét, akik az autokráciákból az Egyesült Államokban vagy Európában kerestek menedéket. Azok a biztonsági szolgálatok, amelyek korábban az orosz katonai elhárítás (GRU) vagy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) ügynökeinek felkutatására összpontosítottak, most azzal szembesülnek, hogy a megbízó idegen kormányok ma már a nyugati társadalomba mélyen beágyazott bűnözői hálózatoknak adnak át – gyakran titkosított csatornákon keresztül – tervezeteket a műveletekről – írta az Index.

A cikk szerint az elmúlt évekből bizonyítékok vannak arra, hogy Irán gyilkosságokat és emberrablásokat szervezett ki a Hells Angels, azaz a Pokol angyalai motorosbandának, az orosz maffiának, egy iráni kábítószer-kereskedő által vezetett szindikátusnak és más erőszakos bűnözői csoportoknak Skandináviától Dél-Amerikáig.

Az alvilágból felbérelt bérgyilkosok segítségével Irán a lap által feldolgozott interjúk és feljegyzések szerint merényletet követett el vagy tervezett elkövetni egy Marylandben álnéven élő volt iráni katonatiszt, egy Brooklynban, száműzetésben élő amerikai iráni újságíró, egy svájci nőjogi aktivista, németországi LMBTQ+-aktivisták az Iran International nevű londoni emigráns iráni hírcsatorna legalább öt újságírója, valamint fél tucat más országban élő disszidens és rendszerkritikus ellen.

Más országok is elkezdték átvenni ezt a stratégiát. Amerikai és kanadai tisztviselők szerint India biztonsági szolgálatai bűnözői csoportokat alkalmaztak, hogy tavaly Kanadában megöljenek egy szikh aktivistát, egy másikat pedig New Yorkban. Oroszország, amely hagyományosan saját ügynökeire szokott támaszkodni az ilyen merényletek esetén, tavaly a spanyolországi maffia tagjaihoz fordult, hogy megöljenek egy pilótát, aki Ukrajnába disszidált.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×