eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Orbán Balázs/Facebook

Orbán Balázs: még soha nem volt ekkora a tét

Még soha nem volt ekkora tétje az amerikai elnökválasztásnak, mint most – mondta a magyar miniszterelnök politikai igazgatója a Danube Institute és az amerikai The Heritage Foundation Budapesten tartott nemzetközi geopolitikai csúcstalálkozóján.

Orbán Balázs kiemelte: a liberális világrend véget ért, és egy új világrend beköszöntével „tudnunk kell”, hogy milyen álláspontok, milyen narratívák, milyen gondolkodásmód szükséges ahhoz, hogy „mi, konzervatívok legyünk ennek az új világrendnek a nyertesei”.

A hidegháborút követően a washingtoni konszenzus pénzért és a hozzáférésért cserébe nyugati liberális világot épített, amelyben a konzervatívok által képviselt értékek nem kaptak helyet. De a liberális világrend megbukott, és a világ többi része, amely nem akarta átvenni a liberális értékeket, a Nyugat ellen fordult – fűzte hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

Elmondása szerint ez gazdaságpolitikai szempontból a Nyugat kihívóit erősítette, társadalmi szempontból pedig olyan feszültséget teremtett Nyugaton, amely éppen a békés együttélés, a közbiztonság és a bizalom feltételeit ásta alá. Több „hatalmi központ” is létrejött, amelyek közül egyetlen tömb sem elég erős ahhoz, hogy a többi fölött uralkodjon, és minden erre irányuló kísérlet fegyveres konfliktushoz, milliók szenvedéséhez, gazdasági hanyatláshoz és a társadalmi szerkezet összeomlásához vezetne – mondta.

Orbán Balázs kifejtette:

a progresszív liberálisok az Európát folyamatosan gyengítő háború oldalán állnak,

miközben a háború Európa gazdasági gyengüléséhez vezet. Közlése szerint „mi, európaiak és amerikaiak felelősséggel tartozunk a béke megteremtéséért”. A béke felé vezető út első lépésének a tűzszünet megkötését nevezte, amelyben Magyarországnak és az Egyesült Államoknak közvetítői szerepet kell betöltenie, és nem szabad azokra hallgatni, akik azt hangoztatják, hogy konkrét béketerv nélkül nem érdemes a tárgyalóasztalhoz ülni.

A szuverenitáson alapuló világrend elvei között beszélt a gazdasági döntések nemzeti érdekekre való alapozásáról és a hagyományos értékek megőrzéséről – meglátása szerint ezen a téren a konzervatívokra nagyobb szükség van, mint valaha.

Orbán Balázs kiemelte: Magyarország ezen a téren sikerrel tartotta magát elképzeléseihez: ahelyett, hogy az ellenőrizetlen, tömeges és illegális migrációt támogatta volna, olyan átfogó családpolitikai megoldásokat talált a demográfiai kihívásokra, amelyek a „hagyományos” párokból álló családok alapítását támogatja.

Hozzátette, harcolni kell minden olyan imperialista ideológia ellen, amely a nemzetek eltörlésére törekszik, és a világ irányítását homogén, központilag irányított politikai hatalommal akarja felváltani. „Harcolunk az Európai Parlamentben is, ahol szövetségeseinkkel együtt mi képviseljük a harmadik legnagyobb erőt” – közölte.

„Fontos időket élünk, ezért nem túlzás azt állítani, hogy az amerikai elnökválasztásnak még soha nem volt ekkora tétje, mint most. A nyugati világ vezető hatalmát olyanoknak kell irányítaniuk, akik valóban tisztában vannak a globális változásokkal. Nem egyszerűen Magyarország vagy az Egyesült Államok jövőbeni sikeréről van szó, hanem az egész nyugati civilizáció sikeres jövőjéről. Mi Magyarországon úgy látjuk, hogy Donald Trump és J. D. Vance ilyen vezetők” – hangoztatta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×