eur:
394.69
usd:
355.9
bux:
72955.98
2024. szeptember 13. péntek Kornél
Helyreállítást előkészítő munkálatokat végeznek a párizsi Notre-Dame székesegyházon 2019. október 15-én. A gótikus katedrális huszártornya és gerendázata megsemmisült az április 15-i tűzvészben. Szakemberek szerint a helyreállítás mintegy öt évet vesz majd igénybe.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Mérföldkőhöz ért a Notre Dame rekonstrukciója - videó

Alig három hónappal a székesegyház újbóli megnyitása előtt visszatért csütörtökön a Notre-Dame-ba az északi harangtoronynak a 2019-es tűzvészben megrongálódott nyolc harangja: a legnagyobb, több mint négytonnás Gabrieltől a legkisebb, kevesebb mint egytonnás Jean-Marie-ig.

Öt évig tartó monumentális építkezés után, amelyben 250 vállalat és kézművesek százai vettek részt, a székesegyház december 7-én nyílik meg újra. Jelenleg is folynak a munkák az épület restaurálásának befejezése érdekében, hogy a nagyközönség ismét visszatérhessen a tűzvész előtt évente mintegy tízmillió látogatót fogadó emblematikus párizsi műemlékbe.

A 2019. április 15-i hatalmas tűzvész által megrongált északi torony restaurálása érdekében az egyházmegye és az egyház életében jelentős szerepet játszó személyekről elnevezett nyolc harangot 2023 júliusában elszállították a toronyból. A visszahelyezés előtt a harangokat megtisztították az ólomportól, megvizsgálták és restaurálták egy öntödében.

A harangokat a székesegyházhoz érkezésük után Olivier Ribadeau Dumas, a Notre-Dame rektora áldotta meg, a restaurálás fővállalkozója, a Rebatir Notre-Dame de Paris (a Párizsi Notre-Dame Újjáépítése) nevű állami vállalat elnöke, Philippe Jost jelenlétében.

A harangok súlya a legnagyobb, Gábriel arkangyalról elnevezett harang 4,162 tonnájától a legkisebb, a Jean-Marie Lustiger-ről - aki 1981 és 2005 között volt Párizs érseke - elnevezett Jean-Marie 782 kilója között mozog.

A székesegyház fennállásának 850. évfordulója tiszteletére 2013-ban öntött harangok részei a székesegyház húsz harangjának, amelyek közül két nagyharang - Marie és Emmanuel - a déli toronyban található. Az elkövetkező két-három hétben emelik be a helyükre.

Párizs, 2023. december 8.
A párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkezetének részlete 2023. december 8-án. Ezen a napon, egy évvel a 2015. húsvét előtti tűzben súlyosan megsérült templom tervezett újranyitása előtt Emmanuel Macron francia elnök megnézi az ikonikus műemléken végzett helyreállítási munkálatokat.
MTI/EPA/AP pool/Christophe Ena
A párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkezetének részlete még 2023. december 8-án. MTI/EPA/AP pool/Christophe Ena

Az újjáépített katedrálisban a tűzvész előttinél is nagyobb forgalomra, évi 15 millió látogatóra számítanak, ezért - mint a napokban közölték - online regisztrációt vezetnek be, hogy jobban tudják kezelni a várt napi 40 ezer látogatót. A belépés a templomba ingyenes marad, de néhány nappal a tervezett látogatás előtt időpontot kell foglalni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
Bejelzett az indikátor: az aranynál is nagyobbat robbanhat most ez a befektetés!

Bejelzett az indikátor: az aranynál is nagyobbat robbanhat most ez a befektetés!

Ha valaki azt gondolta, hogy a címben feltüntetett indikátor bejelzése azt jelenti, hogy megkapta a részvénypiac a zöld lámpát és nagy hévvel lehet rátenyerelni a Vétel gombra, akkor őt ki kell ábrándítanunk: éppen ennek az ellentéte történt, az amerikai kötvénypiacról ugyanis olyan jelzés érkezett, ami a recessziót vetíti előre. Ez nem jelent jót az eddig szárnyaló tőzsdei befektetések, olyan trend indulhat el most a világ tőzsdéin, ami a kispadra ültetheti az elmúlt hónapok sztárszektorait. De azért ne csüggedjünk, mert ebben a környezetben is van egy felemelkedő befektetés, ami - mint azt a címben is jeleztük - még az aranynál is magasabb hozamokat hozhat a befektetők számára, ha hiszünk az elmúlt évtizedek példáinak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×