eur:
398.24
usd:
363.6
bux:
70214.66
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter beszél a merénylet áldozatául esett Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról tájékoztatja a sajtót a pozsonyi kormányszékházban 2024. május 19-én. Itt közölték: a kormányfő túljutott az életveszélyen, de az állapota továbbra is súlyos, intenzív ellátást igényel. Ficót négy nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: Jakub Gavlák

A szlovák belügyminiszterre fogtak egy játékpisztolyt

Játékpisztolyt fogott egy 20 éves férfi pénteken a szlovák belügyminiszterre a kelet-szlovákiai Sztropkóban megrendezett szabadtéri vásáron. Matúš Šutaj Eštok biztonsági őrei lefegyverezték a fiatal férfit és a kihallgatást követően szabadon engedték. A Robert Fico miniszterelnök ellen májusban elkövetett merénylet után ez volt a második olyan eset, hogy fegyverutánzatot fogtak valamelyik szlovák politikusra.

Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter pénteken egy, az ukrán határnál megrendezett eseményen vett részt, ahol az illegális migráció és az embercsempészet elleni megelőző rendőrségi biztonsági akciót hajtottak végre. Ezt követően látogatott el a kelet-szlovákiai Sztropkóban megrendezett szabadtéri vásárra. A tvnoviny híroldal szerint az eset a kisváros főutcáján történt, ahol a kirakodóvásár forgatagában a miniszter elvegyült a helyi lakosokkal. A tárcavezetőre egy 20 éves férfi célzott rá egy játékpisztollyal, melyet feltehetően egy helyi árustól vásárolt.

A honlap szerint az eset olyan gyorsan történt, hogy az egyik áruson és a testőrökön kívül senki sem vett észre semmit. A miniszter biztonsági emberei villámgyorsan közbeléptek. „Pénteken 19 óra előtt a sztropkói vásár idején a belügyminisztert védő rendőr kényszerintézkedést alkalmazott egy általa potenciális fenyegetésnek minősített személlyel szemben, mivel annak fegyvernek látszó tárgy volt a kezében” – mondta Jana Ligdayová, az Eperjesi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője, hozzátéve, hogy a rendőrség vizsgálja az eset összes körülményét, az ügyben büntetőeljárás indult veszélyes fenyegetés bűncselekményének gyanúja miatt. A rendőrség további információkat nem közölt, de

a tvnoviny szerint a férfit a kihallgatás után szabadon engedték.

Matúš Šutaj Ešrok belügyminiszter elismerően nyilatkozott a biztonságiak szakmai teljesítményéről. Azt mondta, ő maga csak utólag értesült a történtekről, mert nem látta az esetet. Örömét fejezte ki azt illetően, hogy nem történt személyi sérülés, ugyanakkor reméli, a jövőben nem történik meg hasonló. „Arra kérem az embereket, különösen a Robert Fico elleni nyitrabányai merénylet után, hogy hasonló dolgok ne történjenek meg. Nem szeretném, ha a társadalmi feszültség tovább nőne” – fűzte hozzá a belügyminiszter.

Juraj Zábojník biztonsági elemző a tvnovinynek megjegyezte, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merényletkísérlet után a biztonsági szolgálatok és a politikusok testőrségének tagjai rendkívül érzékenyek az ilyen cselekményekre. „Nem provokálnám feleslegesen ezeket a különleges erőket, amelyek a közjogi méltóságokat védik” – jegyezte meg a biztonsági szakember.

Május végén egy álarcos tinédzser egy elhaladó autóból játékfegyvert fogott Peter Pellegrini államfő otthonára. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter akkor figyelmeztetett, hogy az efféle meggondolatlan cselekedeteknek a Robert Fico elleni merénylet után akár tragikus kimenetele is lehet. A rendőrség később a rendszám alapján lenyomozta az autó tulajdonosát, aki bocsánatot kért az államfőtől, amiért a hátsó ülésen ülő fia fegyvert fogott az elnök otthonára.

Címlapról ajánljuk
Stieber Mercédesz: nincs miért félni az USA-tól, csak bátrabb és felelősségteljesebb játék kell

Stieber Mercédesz: nincs miért félni az USA-tól, csak bátrabb és felelősségteljesebb játék kell

Az egyes meccseken belül is felemás volt a magyar női vízilabda-válogatott játéka az olimpia csoportkörében – mondta az InfoRádióban a világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A BVSC vezetőedzője hozzátette: tanulni kell a hibákból, az Egyesült Államok elleni negyeddöntőben pedig kulcskérdés lesz, hogy a legkiélezettebb helyzetekben jó döntéseket hoznak-e a magyar játékosok.

"Észreveszem, ha nincs szükség rám" - Elköszönt edzője Milák Kristóftól

Interjút adott a hazai sportnapilap online kiadásának Virth Balázs, aki hivatalosan az immár kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres ezüstérmes Milák Kristóf edzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×