eur:
393.64
usd:
360.51
bux:
71921.04
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Aranyszínű hőlégballon áll a párizsi Tuileriák kertjében a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségének kezdete előtt 2024. augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Tolga Akmen

Gyászos német olimpiai mérleg? Egyesek már rendszerhibáról beszélnek

Sokat emlegették mostanában Németországban a 2006-os labdarúgó-világbajnokságot, amely akkor a válogatott sikeres szereplése miatt "nyári meseként" került be a német sport történetébe. A közelmúltban tartott németországi labdarúgó Európa-bajnokságon kapott német bizonyítványt a szakértők 2006-hoz hasonlóan "nyári meseként" értékelték. Sokan remélték, hogy a párizsi olimpiai játékokon a német szereplést illetően a "mese" tovább folytatódik.

Az előzetes várakozásokat tükrözte, hogy 429 sportoló képviselte Németországot Párizsban. Ez volt a legnagyobb német csapat a 2008-as játékok óta, Pekingben Németország 434 fővel képviseltette magát. Igaz, a csapat tagjai között ezúttal az újoncok voltak többségben, ugyanakkor 172 német olimpikon elmondhatta magáról, hogy már részt vett legalább egy ötkarikás rendezvényen. Sőt, utóbbiak büszkélkedhettek azzal is, hogy a korábbi olimpiai játékokon már összesen 33 arany-, 24 ezüst - és 34 bronzérmet szereztek.

A németek Párizsban negyven sportágban versenyeztek, legtöbben atlétikában, majd a csapatsportok következtek, élen a gyeplabdával, a kézilabdával és a kosárlabdával.

A Német Olimpiai Sportszövetség elnöke előzetesen úgy fogalmazott, hogy a 2021-es tokiói eredmények túlszárnyalása a cél. A japán fővárosban 37 német érem született 10 arany, 11 ezüst és 16 bronz, az éremtáblázaton Németország a kilencedik helyet szerezte meg. De - sportnyelven szólva - Thomas Weikert "mellé lőtt". A német csapat Párizsban összesen 33 érmet, 12 aranyat,13 ezüstöt és 8 bronzot szerzett, az éremtáblázaton pedig a tizedik helyen végzett. A legtekintélyesebb európai riválisok közül négy, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia és Olaszország is megelőzte Németországot.

Annak ellenére, hogy a visszaesés a számok tükrében nem tűnik drámainak, az első elemzések ennél nagyobb bajokról szólnak.

A ZDF közszolgálati médium szerint nemhogy "nyári meséről", de "meséről" sem lehet beszélni, valójában "rendszerhibáról" van szó. A beszámoló szerint a sportolók, az edzők, sőt a vezetők körében nagy az elégedetlenség, a jelenlegi finanszírozási, képzési, illetve ellenőrzési rendszer a többségnek egyáltalán nem tetszik. Az élsport tartós sikeréhez ugyanis megfelelő keretfeltételek kellenek. Ezzel összefüggésben nem csupán a pénzügyi támogatásról van szó, de az infrastruktúráról, az edzők munkájáról, a tehetségkutatásról és -támogatásról, valamint a társadalmi elismerésről is.

Az idézett elemzők szerint kiábrándító a helyzet. A statisztika azt mutatja, hogy a német újraegyesítés óta a német olimpiai csapatok egyre kevesebb érmet szereztek.

A tokiói olimpián szerzett 37 érem a legrosszabb eredmény volt az 1990-es újraegyesítés óta. A mostani 33 pedig újabb negatív rekord lett.

A jelenlegi finanszírozási rendszer csak részben képes a sportolókban rejlő potenciált úgy fejleszteni, hogy a sportágak nemzetközileg is versenyképesek legyenek. Német edzők elhagyják az országot, mert külföldön több a pénz és az elismerés, a sportolók pedig egyre nagyobb számban készülnek az Egyesült Államokban, ahol biztosított a továbbtanulás, és jobbak a felkészülés feltételei.

A szakértők szerint az élsport támogatása érdekében sürgős reformokra van szükség.

Címlapról ajánljuk
Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.

Visszaváltási rendszer: alapvető változásokat kérnek a kereskedők

A kereskedők szerint több változtatás is kellene ahhoz, hogy jól működjön a július elsején elindult visszaváltási rendszer. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy problémás a betétdíjak elszámolása a MOHU és a kereskedők között, illetve a kisebb boltokba telepített automaták sokszor nem működnek, aminek típushiba lehet a hátterében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×