eur:
393.3
usd:
359.97
bux:
71870.52
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Nyitókép: Volodymyr Zelenskyy/X

Tűz volt a zaporizzsjai atomerőmű egyik hűtőtornyában – videó

Az oroszok és az ukránok egymást vádolják. Az égő erőműről videó készült.

Vasárnap délután tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőmű egyik hűtőtornyában – írja a Telex. Erről elsők között Volodimir Zelenszkij ukrán elnök posztolt, aki az X-re azt írta: Nikopolból vették fel, hogy az oroszok tüzet gyújtottak az erőmű területén. Szerinte a sugárzási szintek most még a határértékeken belül vannak, ezt folyamatosan figyelik.

A Kyiv Independent nevű ukrán újság arról írt, hogy ukrán tisztviselők szerint az oroszok „nagy számú autógumit gyújtottak meg a hűtőtornyokban”. Szerintük az oroszok provokálni vagy pánikot kelteni akarnak.

Az Ukrajna megszállt területeit irányító orosz hatóságok szerint a hűtőtorony megsérült. Orosz nyelvű Telegram-csatornák szintén megerősítették, hogy legalább az egyik hűtőtoronyban valami ég. A megszállt zaporizzsjai régió orosz kormányzója szerint az ukrán hadsereg ágyúzása miatt sérült meg az erőmű.

Míg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség erőműben állomásozó szakértői szerint a tűz „a nukleáris biztonságra nézve semmilyen hatást nem jelentett”. Ők azt mondják: este több robbanást hallottak, és az erőmű vezetése az egyik hűtőtorony elleni támadásról számolt be nekik – idézi a magyar hírportál az AFP-t.

Az AFP szerint a tüzet hajnalban sikerült eloltani, Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai területen állomásozó orosz erők vezetője erről Telegramon adott hírt.

Címlapról ajánljuk

Így értékelte a világsajtó az olimpiát

A nemzetközi sajtó szerint a vasárnapi záróünnepség nem volt olyan látványos, mint a megnyitó, a párizsi olimpia azonban a koronavírus-járvány okozta üresség után visszahozta a sportba a lelkesedést, a szenvedélyt és utat mutatott Los Angelesnek, egyben mércét állított a következő helyszíneknek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×