eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányrendezvényt tart Philadelphiában 2024. április 18-án. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

A demokraták belső kutatása szerint nem áll jól Joe Biden szénája - gőzerővel zajlik a visszaléptetési harc

A sajtóhoz is eljutott egy demokrata képviselők között terjedő, belső használatra készült felmérés, amely szerint Joe Biden óriási vereséget szenvedne, ha most lenne a választás. A dokumentum felfedi a Donald Trumpot legnagyobb eséllyel kihívó négy demokrata politikust is.

A BlueLabs által bemutatott, ezelőtt már részben kiszivárgott számok alapján Joe Biden nemhogy az összes napfényövezeti (Észak-Karolina, Georgia, Arizona, Nevada) és rozsdaövezeti (Pennsylvania, Michigan, Wisconsin) csatatérállamot veszítheti el, hanem olyan korábban biztosnak vélt helyeken is alulmaradhat, mint New Hampshire, Virginia és Új-Mexikó - írja a Politico cikke nyomán a Portfolio.

Az utóbbi két állam legutóbb 20 éve, 2004-ben szavazott republikánus elnökjelöltre. Joe Biden 2020-ban Észak-Karolina kivételével az összes említett államban megverte Donald Trumpot, aki ez alapján idén novemberben 330 elektori szavazattal arathat elsöprő győzelmet.

Olyan államok is szoros küzdelem helyszínévé válhatnak a felmérés szerint, mint Maine, Minnesota és Colorado, ahol 2 százalékpont közé szűkült a jelöltek közti különbség. Colorádót Joe Biden négy évvel ezelőtt még 14 ponttal nyerte. Emellett kiemelkedő az is, hogy a június 27-i vita után valamennyi államban mintegy 2 százalékponttal csökkent a jelenleg hivatalban lévő elnök támogatottsága.

Kiderült továbbá a kutatásból, hogy az alternatív demokrata jelöltek három ponttal jobban teljesítenek Joe Bidennél a billegő államokban, ugyanis a szavazók "friss arcra vágynak" - írják. A legnagyobb eséllyel Mark Kelly arizonai szenátor, Wes Moore marylandi, Josh Shapiro pennsylvaniai és Gretchen Whitmer michigani kormányzók indulnának Trumppal szemben. Ők mindannyian akár több mint 5 százalékkal nagyobb szavazatarányt érhetnének el a jelenlegi elnöknél.

A Politico szerint az adatok "új frontot nyitnak a Biden leváltásáért folytatott küzdelemben", és egyértelműen amellett szólnak, hogy egy, a jelenlegi kormányzattól független jelölt tudná legnagyobb eséllyel legyőzni Donalt Trumpot.

Másként megfogalmazva: nem Kamala Harris - teszik hozzá. A híroldalnak nyilatkozott egy olyan kongresszusi tag, aki Joe Biden visszalépését szorgalmazza. Elmondása szerint a Donald Trump elleni merénylet egyértelműen segítette a Biden-csapatot, hogy addig húzzák az időt, amíg csak lehet.

A demokrata politikus szerint szerint az esemény azt is megakadályozta, hogy számos képviselő a nyilvánosság elé lépjen a szombati, a képviselőkkel folytatott, egyáltalán nem előremutató megbeszélések után. Úgy véli, "még nincs vége", mert a párt élvonalbeli tagjai továbbra is úgy vélik, Joe Bidennek ideje lenne átadnia a stafétát. Szerinte a "végső lökés" a republikánus konvenció csütörtöki végeztével fog érkezni.

Címlapról ajánljuk
Kutatás: az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont

Kutatás: az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont

Az árvaszúnyogok lárváit vizsgálva következtetéseket lehet levonni arról, hogy milyen volt a környezet a múltban – mondta az InfoRádióban az ELTE TTK Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport vezetője. Magyari Enikő hozzátette: a halpopuláció észszerű csökkentésével a régebbi időkhöz hasonlóan újra nagy árvaszúnyog-fauna lehetne a Balatonnál, amivel pedig jelentősen csökkenne a tó szervesanyag-terhelése.

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

A jelölt kevés konkrétumot mondott a republikánusok konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban az NKE tudományos munkatársa, aki beszélt az egyre nagyobb nyomás alá kerülő Joe Bidenről is, aki visszaléphet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×