eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/CNN Photos/Will Lanzoni

"Leputyinozta" Zelenszkijt Joe Biden - hatalmas baki az elnöktől

Fel lehet-e ebből állni? – kérdezik az amerikai elnök bírálói az eddig legkínosabb Biden-baki után. Az amerikai elnök a NATO-csúcs végén Putyin elnökként mutatta be Zelenszkij ukrán elnököt. Utána egy hosszú sajtótájékoztatón bizonygatta, hogy képes ellátni a hivatalt.

„És most, átadom a szót Ukrajna elnökének, aki nemcsak bátor, de eltökélt. Hölgyeim és uraim, Putyin elnök!”

Hogy kicsoda? „Putyin elnök! Le fogja győzni Putyint, Zelenszkij elnök!” – pontosított Joe Biden, miközben a mögötte álló vezetők illedelmesen tapsoltak. Az eddigi legnagyobb baki – amit Biden bírálói kongnitív leépülése számlájára írnak – a washingtoni NATO-csúcs végén hangzott el.

Az elnök azzal próbálta kivágni magát, hogy: „annyira arra figyelek, hogy legyőzzük” Putyint... és jött egy nehezen kivehető rész, valami olyasminek hangzóval, hogy „aggódni kell érte”.

A pulpitusra lépő Zelenszkij válasza az volt, hogy „én jobb vagyok Putyinnál”. „Maga sokkal jobb” – riposztozott Biden, amire néhányan elnevették magukat. Az este második következő bakija pedig azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelynek célja az volt, hogy eloszlassa a Biden mentális képességeit övező kétségeket. Az elnök ittv„Trump alelnökként” említette helyettesét, Kamala Harrist.

Ennek nyomán egyre több vezető demokrata politikus sürgeti, hogy szálljon ki a választási versenyből.

Egyikük Jim Himes, a Kongresszusi Hírszerzési Bizottság tagja, aki már a sajtótájékoztató végén azt mondta: félre kell állni egy fiatalabb utód javára.

„Az elnöknek védenie kell örökségét, nem ő a legerősebb jelölt Donald Trumppal szemben, tegye első helyre az országot” – mondta.

„Magas a tét, vesztésre állunk” – érvelt Biden távozása mellett Scott Peters, kaliforniai képviselő. Eric Sorensen, Illinois állam egyik demokrata képviselője szerint pedig olyan vezető kell, „aki szembe tud szállni a demokráciára leselkedő veszélyekkel”.

A talán legfájdalmasabb észrevétel azonban nem politikustól, hanem George Clooney hollywoodi sztártól érkezett. Clooney azt mondta: Biden ugyanúgy remegett egy júniusi adomány-gyűjtő gálán, mint a Trumppal folytatott tévévitában.

„Ezzel az elnökkel nem fogunk nyerni novemberben” – írta a sztár a New York Timesban. Ugyanezen a esten lehetett látni, hogy Biden volt főnöke, a karjánál fogva próbálta lesegíteni a szinpadról.

Az is kiderült, hogy Clooney jelezte Obamának, hogy be akar avatkozni a kampányba és az is, hogy emiatt a Biden-táborban egyesek úgy látják, hogy Obama a kulisszák mögött szervezkedik.

A csúcs utáni, „mindent eldöntőnek” nevezett sajtótájékoztatón Biden jóval összeszedettebb volt és elutasította a bírálatokat.

„Nincs arra utaló jel, hogy lelassultam volna” és: „Maga látott ennél sikeresebb konferenciát?” – kérdezett vissza a NATO-csúcsra utalva az őt faggató egyik riporternek. Hogy ne legyen kétség: közölte, ő a legjobb jelölt Donald Trumppal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

A jelölt kevés konkrétumot mondott a republikánusok konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban az NKE tudományos munkatársa, aki beszélt az egyre nagyobb nyomás alá kerülő Joe Bidenről is, aki visszaléphet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×