eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Franciaország: baloldali győzelem, de patthelyzet a parlamentben

Az előrehozott francia nemzetgyűlési választásokon kis többséggel a francia baloldal nyert, a korábbi felmérésektől eltérően, a többi párt kölcsönös visszalépései nyomán nem szerzett abszolút többséget Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés.

Franciaországban politikai patthelyzet alakult ki, miután a vasárnapi választásokon egyik párt sem tudott meggyőző többséget szerezni. A baloldali szövetség váratlanul megszerezte a vezető helyet, miközben a nagy esélyesnek tartott radikális jobboldal jelentősen visszaszorult - közölte a Reuters.

Bár a közvélemény-kutatások a szavazás előtt még azt mutatták, hogy a Marine Le Pen vezette szuverenista, euroszkeptikus Nemzeti Tömörülés (RN) megnyeri a második fordulót, de végül csak a harmadik helyen végzett. A párt vezetője az eredmény úgy kommentálta: Franciaország egy újabb évet elveszteget azzal, hogy politikai ingoványba süllyedt mivel a három, nagyjából egyformán erős pártcsoport nem fog tudni megegyezni a parlamentben.

A brit hírügynökség szerint az eredmények csapást mértek Emmanuel Macron centrista elnökre is, aki előrehozott választásokat írt ki, hogy tisztázza a politikai helyzetet, miután a múlt hónapban megtartott európai parlamenti választásokon a szélső jobboldal előretört.

A parlament három nagy csoportra – a baloldalra, a centristákra és a szélsőjobbra – oszlik majd, rendkívül eltérő platformokkal, amelyek között nincs hagyománya az együttműködésnek. Ezen az ábrán a törvényhozási helyek elosztása látható:

A választások eredményeként végül is egy rendkívül széttagolt parlament jött létre, amely gyengíteni fogja Franciaország szerepét az Európai Unióban, megnehezítve a nemzeti érdekek érvényesítését - állapította meg a Reuters.

Párizsban több ezer baloldali szavazó tódult az utcákra, hogy megünnepelje a radikális jobboldal vereségét.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×